وظایف والدین

حتماً تابحال از خودتان پرسیده اید که والدین، چه وظایفی در قبالِ فرزندشان دارند! چه کارهایی وظیفه ی شماست و چه کارهایی لطف شما؟ در این مقاله به پاسخ این سؤال پرداخته ایم.

 

سؤال مهم

حتماً بارها این سؤال برایتان پیش آمده که به عنوان پدر یا مادر، چه وظایفی در قبالِ فرزندتان دارید! از لحاظ اخلاقی، عرفی، شرعی و انسانی، چه کارهایی را باید و چه کارهایی را نباید انجام دهید! چه کارهایی وظیفه ی شماست و چه کارهایی لطف شما؟ این سؤال، قطعاً سؤال درستی ست و پاسخ به آن، تکلیفِ شما را نسبت به احساس گناهِ درونی تان روشن می کند.    

در پاسخ باید گفت که وظایف والدین، طبیعتاً بصورت مستقیم به نیازهای فرزند مربوط است. اگر وظیفه ای تعریف می شود، برای پاسخ به یک نیازِ ضروری در فردِ دیگر است. طبیعتاً هرگونه افراط یا تفریط در انجام وظیفه، باعث زیان و آسیب در فرزند می شود و یکی از پایه های تربیت هوشمندانه، رعایت همین اعتدال است.

.

.

نیازهای کودک

با این مقدمه، می توان با توجه به نیازهای ضروری کودک که شامل “نیازهای جسمی” و “نیازهای روحی” ست، وظایف والدین را دسته بندی کرد:

 

  1. سیر کردن کودک (جسمی)
  2. تأمین لباس مناسب (جسمی)
  3. فراهم کردن سرپناه (جسمی)
  4. دور کردن از خطرات و تأمین امنیت جانی (جسمی)
  5. احترام و رعایتِ شأن انسانی (روحی)
  6. توجه عاطفی و محبت کردن (روحی)
  7. ارائه ی الگوی مناسب در رفتار و منش (روحی)

 

 

در صورت افراط یا تفریط در هر یک از موارد 1 تا 7، عادات نامناسب و تربیت غلطی در کودک شکل خواهد گرفت. در اینجا به اختصار، جنبه های افراط و تفریط هر یک از این موارد را با هم بررسی می کنیم و در ادامه، برخی موارد را تشریح خواهیم کرد:

 

1- افراط در سیر کردن کودک، منجر به عادتِ پرخوری و اضافه وزنِ او می شود. اینکه هر چه میل داشت برایش فراهم کنیم تا خدای نکرده برایش”عقده” نشود نیز غلط است. تفریط در این کار و برنامه ی غذاییِ نامنظم، منجر به ضعف معده و به خطر افتادن سلامتیِ کودک خواهد شد. دور ماندن از آنچه همه از آن برخوردارند نیز در او عقده می سازد.

2- اگر برای او لباس زیادی بخرید، عادت به خریدِ بی مورد و اسراف در او شکل می گیرد و اگر لباس مناسبی برایش تهیه نکنید، در سرما و گرما اذیت می شود و جلوی هم سن و سالانش نیز خجالت خواهد کشید.

3- داشتنِ سرپناه، یکی از نیازهای اولیه ی بشر است. دور بودن از سرما، گرما، خطرات محیطی و افرادِ ناباب، داشتنِ حریم خصوصی و جای خواب، حاصلِ برخورداری از این موهبت است. اگر کودک سرپناهِ مناسب نداشته باشد، همواره در خطر خواهد بود.

4- اگر بیش از حد مراقب او باشید که آسیب نبیند، اگر او را به خود بچسبانید و اجازه ی حرکت کردن به او ندهید، فرزندی وابسته و ناتوان خواهید داشت. بی‎خیالی و رها کردن کودک در کوچه و خیابان نیز برایش خطرآفرین است.

5- اگر بیش از اندازه به او احترام بگذارید و دیگران را کوچک بشمارید، در او توهمِ “خاص بودن” ایجاد می کند و بدین لحاظ، سایرین را بی ارزش و حقیر تصور خواهد کرد. در نقطه ی مقابل، اگر فرزندتان احترامِ لازم را نبیند، دچارِ خودتحقیری و بی ارزشی شده و عزت نفس نخواهد داشت.

6- محبتِ بیش از اندازه، کودک را لوس و وابسته می کند. بی توجهی و نامهربانی مداوم نیز در او عقده ی حقارت و پرخاشگری ایجاد خواهد کرد.

7- اگر از فرزندتان انتظار داشته باشید که دقیقاً مانند شما (یا فردِ خاصی) زندگی کند و باورها و عقاید شما را داشته باشد، او را از خودِ واقعی اش دور خواهید ساخت. رفتارهای سهل انگارانه و نادرستِ شما نیز یک الگوی غلط به ذهنِ او می دهد و به شکل باور نکردنی، آینده اش را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

.

 

کتاب “فن بیان و اعتماد به نفس فرزندان” >> اینجاست <<

 

.

تربیت هوشمندانه فرزند

ما یک آموزش جامع 20 ساعته به نام ” تربیت هوشمندانه فرزند ” آماده کرده ایم که بصورت کاربردی و دقیق، نکات اساسی برای حل مشکلات بچه ها و تربیت یک فرزندِ سالم و موفق را به شما آموزش داده است. حتماً توضیحات این دوره ی ارزشمند را با کلیک بر روی تصویر زیر ملاحظه بفرمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *