مراقبت جنسی کودک
آمارها نشان می دهد از هر ده کودک، یکی، تا قبل از 18 سالگی توسط یکی از محارم یا اقوام، مورد تعرض جنسی قرار می گیرد. این اتفاق نه فقط در خانواده های فقیر و با فرهنگ پایین، بلکه در تمام اقشار و سطوح جامعه رخ داده است. هر چند صحبت کردن و مطلب خواندن در این زمینه، ذهن مان را آزار می دهد، اما قطعاً آگاهی از آن، برای همه لازم است.
.
آمار تکان دهنده
آمارها نشان می دهد از هر ده کودک، یکی، تا قبل از 18 سالگی توسط یکی از محارم یا اقوام، مورد تعرض جنسی قرار می گیرد. این اتفاق نه فقط در خانواده های فقیر و با فرهنگ پایین، بلکه در تمام اقشار و سطوح جامعه رخ داده است. فرد خاطی نیز لزوما یک مجرد نیست. متاهل هایی که در روان شناسی “پِدوفیل” هستند، علاوه بر همسرِ خود، سراغ کودکان نیز می روند.
این افراد، به ظاهر محترم، موفق و تحصیلکرده اند و در بین آنها معلم، پلیس و پزشک نیز بوده است. از آن طرف، فرد قربانی لزوماً دختر نیست. آمارها نشان می دهد که تعرض به پسران، بیشتر از دختران بوده است.
این آمارِ تکان دهنده را اعلام کردیم تا بدانید هر چند که صحبت کردن و مطلب خواندن در این زمینه، بسیار آزار دهنده است، اما قطعاً آگاهی از آن، برای همه لازم است، چون افراد، همیشه از ناآگاهیِ خود ضربه می خورند.
قرار است شما و فرزندتان، با دانستن مطالب این مقاله و هدیه ای که تقدیم تان می کنیم، جزو 90 درصدِ موفق باشید و حتماً همینطور خواهد بود. هر چند با گسترش این آگاهی ها، آمارها نیز بهتر از قبل خواهد شد.
گسیخته شدن اعتماد
متاسفانه در تعرض جنسی، زیربنایی ترین پایه ی رابطه ی محارم با کودک یعنی اعتماد، از هم گسیخته شده و کودک بزرگترین آسیب روحی روانی را می بیند. همین اتفاق کافی ست تا پایه های عزت نفس و اعتماد به نفس نیز در کودک نابود شود.
سؤال اساسی اینست که ما بعنوان والد، چه کاری بایستی انجام دهیم و چه وظیفه ای داریم؟ پاسخ اینست که دو اقدام مهم از طرف شما لازم است. اول اینکه از فرزندتان مراقبت کنید تا مورد تعرض قرار نگیرد. دوم اینکه اگر اتفاقی هر چند جزئی افتاد (مثل لمس کردن) سریعاً متوجه شوید و جلوی تکرار و بزرگتر شدنش را بگیرید. پس این توضیحات، لزوماً برای زمانی نیست که اتفاق ناگواری مثل تعرض جنسی افتاده باشد. در ادامه ی این مقاله، به شما کمک می کنم که این دو کارِ مهم را بهتر انجام دهید.
مراقبت در برابر تعرض جنسی
بر طبق آمار، بیشترین تعداد سوءاستفاده ی جنسی از طرف فردی بوده که مورد اعتماد خانواده است نه یک فرد غریبه. بسیاری از مجرمان، در جامعه و میانِ اقوام، فردی متشخص، اهل خانواده، مردمی، نماد عقل و اخلاق به نظر می آیند. نمی خواهیم به همه مشکوک باشید، اما نکته ی مهم اینست که بر اساس ظاهر شخص، فرزندتان را در اختیار او قرار ندهید.
معمولاً پدر یا برادر، در خانواده هایی کودک را مورد تعرض جنسی قرار می دهند که در آن، شکست عاطفی، گذشته ی نابسامان، مشکلات روحی روانی و عدم صداقت وجود دارد. پس اگر این نشانه ها در خانواده ی شما هست، مراقب باشید و بی خیالی نکنید.
در اینجا قصد داریم برای آگاهی فرزندتان نسبت به خودمراقبتی و جلوگیری از سوءاستفاده، ویدئوی آموزشی مربوط به درس هفتم دوره مقدماتی “فن بیان کودکان” را به شما هدیه کنیم. اگر چه ویدئوی مجزایی در دوره ی آموزشی نوجوانان قرار داده ایم، اما همین آموزش نیز برای نوجوانان کافی ست. برای مشاهده ی این درس، از طریق لینک زیر، ویدئو را باز کنید و چندین بار به فرزندتان نشان دهید.
از >>اینجا درس هفتم دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” را هدیه بگیر!
بعد از تعرض
منظورِ ما از تعرض، لزوماً یک رابطه جنسی کامل نیست. ممکن است لمس بدن، صحبت های جنسی، نشان دادنِ عکس برهنه از کودک یا هر ارتباطِ دیگری که رنگ و بوی جنسی دارد نیز رخ داده باشد.
مسلماً فرد خاطی سعی می کند آن رفتارِ قبیح را مخفی نگه دارد و برای این کار، معمولاً کودک را تهدید می کند یا می ترساند که مثلاً “اگه به مادرت بگی خودشو میکشه!”. بیشتر مواقع کودک می ترسد که اگر موضوع را به والدین یا بزرگترش بگوید، او را مقصر بدانند و دعوا یا تنبیهش کنند. بسیاری از بچه ها از مطرح کردن موضوع برای دیگران حتی مادرِ خود شرم دارند یا می ترسند که به چشمِ بد دیده شوند یا نگرانِ پاشیده شدن خانواده از هم اند. به این دلایل، ترجیح می دهند سکوت کنند.
والدینِ بی تفاوت
حتی گاهی اوقات که کودک، موضوع را با بزرگترِ خود در میان می گذارد، آنها معمولاً سعی می کنند حرفش را نشنیده بگیرند، آن را حاصل سوءتفاهم و تخیلات او بدانند. روی آن سرپوش بگذارند و انکارش کنند. گاهی کودک را دعوا می کنند و نهیب می زنند که “این حرف را جایی نزن!”
از شما می خواهم هر روز با فرزندتان صحبت کنید. با او ارتباط عاطفی داشته باشید. از او بپرسید که آیا چیزی اذیتش نمی کند؟ گاهی لازمست شرح اتفاقات را از کودک بپرسید. “وقتی پیش دایی، عمو، … بودی چی کار کردین؟ چه اتفاقایی افتاد؟” باور داشته باشید که با انکار و پنهان کاری، موضوع حل نمی شود. با اینکار، شما فقط صورت مسئله را پاک می کنید.
گاهی مادر حرف هایی را از فرزندش می شنود، اما ترجیح می دهد نشنیده بگیرد، در موردش فکر و بررسی نکند تا زندگیش از دست نرود. اینکار، نه تنها باعث ثباتِ زندگی نخواهد شد، بلکه عواقب خطرناکی برای تمام اعضای خانواده دارد. پس حتماً موضوع را جدی بگیرید، نگرانی فرزندتان را برطرف کنید و به او احساس امنیت دهید. بگذارید روی شما حساب کند. تا جای ممکن، شخص مورد نظر را متوجهِ این موضوع کنید که کودک، به هر دلیل، اذیت شده است. شاید سوءتفاهم باشد، اما قطعاً با اقدامِ بموقع، جلوی اتفاقات بدتر، گرفته خواهد شد.
تأثیر در آینده ی کودک
کودک یا نوجوانی که قربانیِ تجاوز جنسی یا سوء استفاده های مکرر می شود، ناخودآگاه به احساساتی مثل ترس، ناامیدی، بی کفایتی، بی ارزشی، گناهکار بودن، خشم و نفرت دچار خواهد شد.
او از فرد خاطی نفرت پیدا می کند، از مادرش که بی تفاوت و بی خیال بوده و از خود، که اینهمه مدت سکوت کرده یا از خودش دفاع نکرده، بدش می آید. به همین خاطر دوست دارد به خود آسیب بزند و از خودش انتقام بگیرد. این حالتِ روحی، او را به سمت افسردگی سوق می دهد.
ترسِ درونی در این افراد باعث می شود که آنها نتوانند با دیگران، ارتباط صحیح و مؤثری برقرار کنند. آنها دچار بی اعتمادی و عزت نفسِ پایین شده و از مردها متنفر می شوند. معمولاً ازدواج موفقی ندارند و در روابط زناشویی با همسرشان نیز دچار مشکل اند.
قربانیان آزارهای جنسی، دو شخصیت متضاد پیدا می کنند. در مقابلِ خانواده، اقوام و دوستان، رفتارِ عادی دارند، اما در خلوت خود، افسرده و تنها و وحشت زده اند. آنها نیازِ مبرم به روان درمانی دارند و بایستی با فردِ باتجربه و متخصص مشورت کنند. با درمان درست و کافی، بسیاری از آنها به کمک نیروی روحی و قدرت درونیِ خود، دوباره خودشان را از نو می سازند و زندگی موفقی را شروع می کنند.
یک کتاب جامع و تمام عیار
این مقاله، بخشی از کتاب کاربردی “فن بیان و اعتماد به نفس فرزندان” است که به شما کمک می کند تمریناتی را برای ارتقای دو مهارتِ “فن بیان و اعتماد به نفس” فرزندتان بکار گیرید و تربیت مؤثری داشته باشید. با کلیک روی تصویر، می توانید نسخه ی صوتی و دانلودی آن را نیز تهیه نمایید:
تربیت هوشمندانه فرزند
ما یک آموزش جامع 20 ساعته به نام ” تربیت هوشمندانه فرزند ” آماده کرده ایم که بصورت کاربردی و دقیق، نکات اساسی برای حل مشکلات بچه ها و تربیت یک فرزندِ سالم و موفق را به شما آموزش می دهد. حتماً توضیحات این دوره ی ارزشمند را با کلیک بر روی تصویر زیر ملاحظه بفرمایید.