رفتار خجولانه و کمرویی
ما سه نوع رفتار و عکس العمل متفاوت داریم که افراد، در مقابل چالش های زندگی از خود نشان می دهند. اولین رفتار، رفتار خجولانه یا کمرویی ست که در این مقاله آنرا بررسی می نماییم.
.
.
رفتار اول: خجولانه
ساده ترین و راحت ترین روش در برخورد با چالش ها، رفتار خجولانه یا همان کمرویی کردن است.
کمرویی کردن، نوعی رفتار دفاعی ست که فرد را از مواجه شدن با مخاطرات و دردسرها دور می کند.
اساساً، فرد خجالتی در شرایط چالشی، هیچ عکس العملی از خود نشان نمی دهد و از کنار اتفاقات می گذرد. چنین فردی، در بیشتر مواقع، در نوعی از انفعال زندگی می کند و حرفی برای گفتن ندارد.
بسیاری از افراد، توانایی دفاع از حق خود را ندارند و در برابر بی توجهی دیگران نسبت به حقوق خود، ساکت می مانند.
یک بخش موضوع اینست که آنها بلد نیستند چطور از حق خود دفاع کنند و ترجیح می دهند چیزی نگویند. کمرویی یا خجالت، باعث از دست رفتن حق و حقوق فرد می شود.
به عنوان مثال، زمانی که راننده تاکسی، از فرد کمرو کرایه ی بیشتری می گیرد، او بلد نیست و نمی تواند بقیه پول خود را بخواهد و آن را پس بگیرد.
به این ترتیب، وقتی پیاده می شود، در ذهن خود، از این حرکت راننده ناراحت است و از طرفی، در ناخودآگاه خود نیز، در حال سرزنش خویش است که چرا نتوانستی حقت را بگیری.
این خودگویی ها، باعث کم شدن عزت نفس فرد می شود و به شخصیت او آسیب می رساند. گاهی اوقات هم، رفتار دفاعی مغز اینست که سعی می کند موضوع را بصورتی حل و فصل کند تا آسیب کمتری ببیند، به همین دلیل، توجیهاتی مثل این می آورد که:
- حالا مگه … تومن چه ارزشی داره
- بخشیدم بهش
- این رقم ها که برای من پولی نیست
- و …
در حالی که اصل موضوع، مبلغ و ارزش آن پول نیست، بلکه توانایی یا ناتوانی فرد در مطالبه ی حق خود است که از چشم ذهن ناخودآگاه پنهان نمی ماند و او در حال نظاره است و می بیند که چه اتفاقی افتاده است و روی باورهای ما تأثیر می گذارد.
.
.
ناآگاهی از حقوق انسانی
یکی از دلایل کمرویی، ناآگاهی فرد از حقوق انسانی خود است. در واقع فرد نمی داند که در آن شرایط، صاحب چه حقی ست و اینکه می تواند آنرا مطالبه کند.
حقوق انسانی، یکی از آگاهی های مهم ماست که باعث می شود در مواقع لازم، ساکت نباشیم و از حق خود دفاع کنیم.
بعنوان مثال، اگر کسی به ما توهین کرد، نبایستی آنرا عادی تلقی کنیم و از کنار آن بگذریم. بلکه نسبت به آن، واکنش مناسب نشان دهیم تا ادامه پیدا نکند و عزت نفس ما را خدشه دار نسازد.
.
برای شناخت حقوق انسانی، این مقاله را مطالعه نمایید.
.
رهایی از کمرویی
اولین و مهمترین قدم برای دور شدن از کمرویی، آگاه شدن به ارزش انسانی خویش است.
هر یک از ما، ارزشمندی خاص خود را داریم و از توانایی های منحصر به فردی برخورداریم.
انسان، به سبب انسان بودنش، اشرف مخلوقات است و گوهری در وجود خویش دارد که همان روح اوست.
اگر بدانیم که گوهر وجود ما، کم ارزش تر از دیگران نیست، برای خود نیز ارزش قائل خواهیم شد و به خود حق می دهیم که دیگران نیز به حقوق ما احترام بگذارند.
این باور، قدم بزرگی برای کاهش یافتن احساس کمرویی ما خواهد شد.
.
بالا بردن احساس ارزشمندی
بهترین پیشنهاد ما برای اینکه احساس ارزشمندی شما بالاتر برود، شرکت در دوره رایگان “عزت نفس” است. می توانید روی دکمه ی زیر بزنید و وارد این آموزش ارزشمند و رایگان شوید:
.