فرزند مستقل
اگر می خواهید تربیت هوشمندانه ای داشته باشید و فرزندی مستقل و موفق تربیت کنید، چاره ای غیر از حذفِ وابستگیِ او نیست. در این مقاله به شما کمک می کنیم که به شکلی ساده و بدون دردسر، فرزندتان را به سمت مستقل شدن هدایت کنید.
تربیت هوشمندانه
اگر می خواهید تربیت هوشمندانه ای داشته باشید و فرزندی توانمند و موفق تربیت کنید، چاره ای غیر از حذفِ وابستگیِ فرزندتان نیست. ما به شما کمک می کنیم که به شکلی ساده و بدون دردسر، فرزندتان را به سمت مستقل شدن هدایت کنید. حتماً می دانید که این کار برای حال و آینده ی او بسیار ضروری ست و جزو وظایف والدین است. پس این مقاله را با دقت بخوانید.
رفع وابستگی فرزند
اگر فرزندی دارید که بسیاری از کارهای شخصی اش را به عهده ی شما می اندازد و از زیر بارِ انجامِ آن، شانه خالی می کند، نشانه ی مهمی از وابسته بودن در فرزند شما وجود دارد و بدین لحاظ، برای آغاز فرآیندِ مستقل شدن، بایستی اقداماتِ زیر را بصورت “مرحله به مرحله” انجام دهید:
1- او را به نچسبیدن و فاصله گرفتن، عادت دهید.
2- در ابراز احساسات و ناز و نوازشِ او افراط نکنید.
3- بگذارید تاوان و نتیجه ی خطای خود را ببیند و آن را تحمل کند.
4- امور شخصی اش را به خودش واگذار کنید.
کودکانِ وابسته، فقط زمانی احساس آرامش می کنند که مطمئنند والد در کنارشان یا نزدیک به آنها حضور دارد تا هر نوع چالشی را به گردن گیرد. به همین خاطر، قدم اولِ شما اینست که به اَشکال مختلف سعی کنید فرزندتان را از خود فاصله دهید. مثلاً از او بخواهید چیزی از اتاق برایتان بیاورد، برای دقایقی تنها باشد، کاری را بدون حضورِ شما انجام دهد و …
مراقب باشید که با ناز و نوازشِ بیش از حد و به دوش کشیدنِ بارِ تمام محنتها و دغدغه های او، یک دیوارِ شیشه ای به دورش نکشید که جرأت بیرون آمدن از منطقه ی امن و راحتِ خود را نداشته باشد، خودباوری اش به صفر برسد و عادت کند که بارِ نگرانی هایش را همواره به دوشِ شما بیندازد. اثراتِ منفیِ این عادت و تخریب خودباوریِ ذاتی اش، بزودی شما و او را برای مدت طولانی، آزار خواهد کرد.
بایستی کم کم فرزندتان را به مسئولیت های مناسبِ سنش تشویق کنید. خودش بند کفشش را ببندد. خودش بشقاب غذایش را ببرد. خودش لباسهایش را مرتب کند. شاید نگران باشید که در ابتدا نتواند و از عهده اش بر نیاید. شاید نگران باشید که دچار اشتباه شود یا آسیب ببیند. هیچ ایرادی ندارد، اجازه دهید اشتباه کند. بگذارید اقدام کند و دچار خطا شود. بگذارید کمی آسیب ببیند و هزینه اش را بدهد. اشکال ندارد که دستش زخمی شود، زمین بخورد یا بترسد. بگذارید به این ترتیب، تجربه کردن و یاد گرفتن را بیاموزد.
از >>اینجا درس اول دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” را ببین
مسیر مستقل شدن فرزند
وقتی به فرزندِ کودک یا نوجوان خود، انجامِ امورِ شخصی اش را یاد دهید و سپس به حالِ خود رها کنید تا فرصتِ اقدام کردن پیدا نماید، وقتی برایش روشن کنید که “قرار نیست” کسی بارِ اشتباه تو را به دوش بگیرد و مسئولیتِ آن را بپذیرد و تنها به عهده ی خودت است، وقتی مطمئن باشد که حق دارد دچارِ اشتباهات سهوی شود و تاوان آن را نیز بایستی تحملِ کند، او فردی مستقل و مسئولیت پذیر بار خواهد آمد.
از طرفی، واگذاری اختیار و تصمیم گیری به فرزند، بایستی متناسب با سن او باشد. طبیعتاً برای کودک 2 ساله، برخی کارها بایستی محدود باشد. اگر هنگام میوه خوردن، چاقو بدست بگیرد، ممکن است دستش را ببُرد. اگر بشقاب غذا و قاشق را به دستش بدهیم، ممکن است تمام آن را روی خود یا زمین بریزد. اگر در خیابان، دستش را رها کنیم، ممکن است به وسط خیابان بپرد.
ولی نکته اینجاست که هر قدر بزرگتر می شود، باید کارهای شخصی اش را کم کم به خودش واگذار کنیم. باید دستشویی رفتن را یاد بگیرد، باید غذا خوردن، رد شدن از خیابان، بستن بند کفش، لباس پوشیدن و مرتب کردن اتاقش را بیاموزد.
والدین وقتی متوجه این موضوع می شوند، اولین چیزی که به ذهن شان می رسد اینست که “پس باید ولش کنم که خودش انجام بده!” در حالی که اینطور نیست. این کار، نه تنها عاقلانه و منطقی نیست و به او کمک نمی کند، بلکه بیشتر او را به سمتِ وابسته بودن سوق می دهد. رمز کار، پیش رفتن با فرآیندِ 5 مرحله ایِ یادگیری ست.
5 قدم تا فرزند مستقل
شما با این 5 قدم، می توانید هر کاری را به فرزندتان آموزش دهید. با فرآیندِ 5 مرحله ایِ یادگیری، هر چقدر هم کار سخت باشد و دور به نظر برسد، او می تواند به خوبی آن را یاد بگیرد و به صورتِ مستقل انجام دهد. البته شرط مهم اینست که شما مراحل را برای او، به درستی و به اندازه ی کافی ادامه دهید که در هر قدم، توضیح خواهیم داد.
1- در قدم اول، شما بجای او انجام می دهید (غیر از والدینِ سهل انگار یا پرمشغله، همه به این مرحله وارد می شوند)
2- وقتی به شرایط و سنی رسید که امکانِ انجامِ آن کار را دارد، همزمان با انجام امورِ شخصیِ او، برایش توضیح می دهید که چطور انجام می گیرد و چه نکاتی بایستی رعایت شود. (این مرحله، بسته به درجه ی سختی یا سادگیِ آن کار، چند دفعه تکرار می شود)
3- در قدم بعد، با کمک نکاتی که قبلاً فرا گرفته است سعی می کنید فرزندتان را به مشارکت بگیرید و هر دو، برای انجام آن کار به یکدیگر کمک کنید تا به خوبی انجام گیرد. (هر بار سعی کنید بخش های بیشتری از کار را به عهده ی او بگذارید و در انجامش به او کمک کنید)
4- وقتی مرحله ی قبل را به اندازه ای تکرار کردید که تقریباً تمامِ کار را خودش انجام داد، از وضعیتِ “کمک کننده” به حالتِ “نظارت کننده” تبدیل شوید. یعنی کمی کنار بروید و از او بخواهید که خودش به تنهایی انجام دهد، در حالی که شما مراقب هستید و نکات و ایرادات را یادآوری می نمایید و اگر لازم شد، وارد عمل می شوید.
5- قدم آخر زمانی ست که او بارها خودش به تنهایی، تمامِ کار را انجام داده و نیازی به توضیحِ شما و رفع ایراد نداشته است. در این صورت، دیگر انجامِ کار را به او می سپارید و حضورِ شما هم لازم نیست. او حتی بدون نظارتِ شما می تواند از پسِ انجامِ آن کار بر بیاید. به این ترتیب، در انجامِ این کار، مستقل شده و از وابستگی رها شده است.
یک کتاب جامع و تمام عیار
کتاب کاربردی “فن بیان و اعتماد به نفس فرزندان” به شما کمک می کند تا تمرینات جامعی را برای ارتقای دو مهارتِ “فن بیان و اعتماد به نفس” فرزندتان بکار گیرید. با کلیک روی تصویر، می توانید نسخه ی دانلودی آن را نیز تهیه نمایید:
تربیت هوشمندانه فرزند
ما یک آموزش جامع 20 ساعته به نام ” تربیت هوشمندانه فرزند ” آماده کرده ایم که بصورت کاربردی و دقیق، نکات اساسی برای حل مشکلات بچه ها و تربیت یک فرزندِ سالم و موفق را به شما آموزش می دهد. حتماً توضیحات این دوره ی ارزشمند را با کلیک بر روی تصویر زیر ملاحظه بفرمایید.