برچسب زدن به فرزند

گاهی اوقات بچه ها اشتباهاتی مرتکب می شوند که ما را ناراحت یا عصبانی می کند. در این هنگام، بسیاری از اولیا، از القاب و برچسب هایی برای فرزند خود استفاده می کنند که اگر چه از نظر آنها فقط یک دشنام ساده ست، اما تأثیرات عمیقی در روان فرزندشان دارد.

.

اشتباه فرزند

اگر کلاه خود را قاضی کنیم، متوجه می شویم که بسیاری از اشتباهات حالِ حاضر فرزندمان را، خودمان نیز در کودکی انجام داده ایم (شاید به مراتب بدتر). اما چطور می شود که رفتاری مشابه آن را از فرزند خود، قابل قبول و قابل اغماض نمی دانیم.

ما به عمد یا به سهو، اشتباهات متنوعی مرتکب شده ایم و به مرور توانسته ایم مهارت خود را بالا ببریم. حالا پس از گذشتن از این مسیر، در جایگاه فعلی مان قرار گرفته ایم و می توانیم خوب را از بد تشخیص دهیم ( البته نه در تمام موارد! ).

اما به فرزند خود فرصت تکامل نمی دهیم. اگر تکلیف خود را انجام نداد یا از وسایل خود مراقبت نکرد یا به شکل بدی پاسخ داد و رفتار کرد، او را سرزنش می کنیم و به او القاب نامناسبی را نسبت می دهیم.

.

برخورد با اشتباه کودک

بچه ها اشتباه می کنند و این طبیعی ست. وظیفه ی ما به عنوان پدر و مادر اینست که درست و غلط را به آنها یاد دهیم و برایشان یادآوری کنیم که چطور بایستی عمل کنند تا به مشکل نخورند و چه کاری درست تر است.

اما نکته ی اصلی اینست که ذهن مان را به گونه ای برنامه ریزی نماییم که در مواقع ناراحتی، به فرزندمان توهین نکنیم. توهین یعنی بی ادبی به شخصیت طرف مقابل و زدن یک برچسب نامناسب به او.

به فرزندت نگو “چقدر خنگی! نفهمی! تو هیچی حالیت نیست! ای کودن! دست و پا چلفتی! تو هیچی نمیشی!”. این برچسب ها بسیار بسیار خطرناک است، مخصوصاً زمانی که بارها و بارها تکرار شود. فرزند ما این کلمات را باور می کند و در ناخودآگاهش می نشیند. کم کم باور می کند که اینچنین است و لیاقت احترام و شرایط خوب را ندارد.

.

.

تمرکز روی رفتار

اگر از دست فرزندتان عصبانی شدید و فریاد هم زدید (که البته بهتر است آن را کنترل کنید)، حواس تان باشد که روی عملکرد و رفتار او تمرکز کنید. از کارِ او ایراد بگیرید، از آن عملی که انجام داده و اشتباه بوده ایراد بگیرید، نه از شخصیت او. مراقب باشید به هویت و تمامیتِ او برچسب نزنید!

از کار فرزندت ایراد بگیر! بگو “کارَت اشتباه بود، بی دقتی کردی، حواست پرت شد، اینکار را اشتباه انجام دادی، رفتار نادرستی داشتی!”  اما مراقب باش که به او برچسب نزنی. برچسب در ذهن کودک ما کاشته می شود و باور او را نسبت به خودش نابود می کند. این امر، خسارت های جبران ناپذیری برای آینده اش دارد که خودِ شما را نیز مستقیماً درگیر می کند.

اگر برچسب ها را تکرار کنید، خودِ شما در آینده باید خسارت های بزرگی بخاطر فرزندتان پرداخت کنید. چون باورهایی در ناخودآگاه او ایجاد کرده اید که برای شکست و ناکامی برنامه ریزی شده است.

پس، از کار و رفتارش ایراد بگیرید! شاید گاهی لازم باشد تند شوید، زیاد اشکال ندارد. اما به او برچسب نزنید. مراقب باشید که این برای فرزند شما، نکته ی بسیار مهم و سرنوشت سازی ست. بویژه زمانی که پدر یا مادر، برخی برچسب ها را مدام تکرار می کنند.

.

دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” (از اینجا وارد شوید)

.

بیشتر دقت کنید!

از شما می خواهم در برخوردهای خود با فرزندتان دقت کنید. ببینید، زمانی که فرزندتان اشتباه می کند، آیا به او برچسب می زنید؟

این فکر کردن و پیدا کردن بعضی ایرادات، یک خودآگاهی به شما می دهد که بسیار ارزشمند است. حتماٌ همین الان فکر کنید و اگر موردی به ذهن تان رسید، در کامنت ها توضیح دهید. 

.

توضیحات من را در ویدئوی زیر ملاحظه فرمایید:

.

.

امیدوارم با برخورد مناسب و سنجیده با فرزند خود که در حال یادگیری و تجربه است، به او کمک کنیم تا سریع تر یاد بگیرد و سریع تر اشتباهات خود را جبران نماید.

.

یک خبر خوب

دوره ی جامع “تربیت هوشمندانه فرزند”، آگاهی ها و تکنیک هایی که بایستی بعنوان اولیا بدانید و به کار ببرید را آموزش می دهد. برای مطالعه ی ویژگی های این دوره، روی کلید زیر بزنید:

.

.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *