عزت نفس فرزندم پایینه

یکی از سؤالات پرتکرار پدر و مادرها از من اینست که: “اعتماد به نفس و عزت نفس فرزندم پایینه. فرزند من خیلی خجالتیه، صداش خیلی آرومه، جلوی جمع نمی تونه حرف بزنه، وقتی ازش چیزی میخوان نمی تونه نه بگه، نمی تونه ارتباط برقرار کنه، چی کار باید بکنم؟”

.

ریشه ی اصلی

در پاسخ باید یادآوری کنم که مسئله ی اصلی و ریشه ای فرزند شما، نداشتن خودباوری و عزت نفس است. در سمینارهایی که برای آموزش اولیا برگزار کرده ایم، بارها به این حقیقت اشاره کرده ام که فرزندان ما تا قبل از ۳ سالگی (زمانی که خوب و بد را درک کنند) دارای بالاترین احساس ارزشمندی هستند. همان ارزشمندی که خدا به ما بخشیده و پس از به دنیا آمدن، بصورت ذاتی آن را حس می کردیم.

اگر به رفتار نوزادان و کودکان خردسال دقت کنید، می بینید که بدون دلیل شادند، مدام در حالِ حرکت و تجربه اند. از اشتباه کردن نمی ترسند. از لحظه لحظه ی خود و آن چیزی که هستند، لذت می برند. این، عزت نفسی ست که خدا به ما بخشیده و از ابتدا در ما بوده، اما در طی چند سال، اتفاقاتی برایش افتاده است.

.

افت عزت نفس فرزند

فرزندان ما، با بالاترین احساسِ ارزشمندی و عزت نفس به دنیا می آیند، ولی سؤال اساسی اینست که بعد از چند سال که به سن مدرسه و نوجوانی می رسند، چه اتفاقی روی می دهد که تا حد زیادی، این احساسِ خودباوری و عزت نفس را از دست می دهند؟ جواب اینست که پدر و مادر و کادر مدرسه، ناخواسته، رفتاری را با بچه ها دارند که این خودباوری را پایین می آورد.

.

.

در واقع بچه ها به سنی می رسند که حرف ها و برچسب های شما را درک می کنند و آنرا در ذهنِ خود تکرار می نمایند. همین کار، باور آنها را نسبت به خود، تغییر می دهد.  از جمله برچسب هایی که بچه ها می شنوند و در ذهن خود تکرار می نمایند اینست که “تو نمی تونی، حرف نزن، دست و پا چلفتی، دست نزن، از تو برنمیاد، تو هیچی نمی شی!” بچه ها این برچسب ها را در ذهنِ خود تکرار و باور می کنند.

برای کنترل بچه ها، گاهی به آنها پرخاش و توهین می شود، مورد تهدید قرار می گیرند و گاهی تنبیه می شوند. کودک احساس می کند که بایستی تحت کنترل و وابسته باشد تا در امنیت قرار گیرد و به این ترتیب، ارزشمندی در او، تحت الشعاع قرار می گیرد. این رفتار و برخوردها کم کم، عزت نفس بچه ها را از بین می برد و به حداقل می رساند.

.

دوره مقدماتی فن بیان کودکان (کلیک کنید)

.

.
پدر و مادرم مقصرند

اگر شما فکر می کنید که پدر و مادر یا معلمِ سخت گیرتان باعث شده که عزت نفس تان را از دست بدهید و الان در شرایط دلخواهِ خود نباشید، بایستی این را باور کنید که همه ی آنها، بهترین کاری که بلد بودند را انجام دادند و اگرچه ایرادِ بسیاری داشت، اما سرزنش آنها، چیزی را عوض نخواهد کرد. باید بپذیریم که حالا ما هستیم با همین سطح از عزت نفس، ما هستیم با همین فرزندی که عزت نفس پایینی دارد. حالا باید چه کنیم؟

.

بخاطر نوه ام

یک زن میانسال، در یکی از دوره های آموزشی عزت نفس شرکت کرده بود و می گفت:

“از من دیگه گذشته، من عمرم رو کرده م و توی زندگیم، اشتباهات زیادی رو مرتکب شده م که دیگه کاریش نمی شه کرد. اما نوه ای دارم که پیش من داره بزرگ میشه. نمی خوام اتفاقاتی که در زندگی من افتاد، برای اون هم بیافته و اشتباهات من رو تکرار کنه. نمی خوام عزت نفسی که در من بود و زندگیم رو به این شکل رقم زد، در نوه ی من هم باشه. من اومده م آموزش ببینم، یاد بگیرم که چطور با نوه م برخورد کنم تا عزت نفسش بالا بره و احساس ارزشمندی در اون شکل بگیره.”

ذهنیت این خانم ستودنی ست. این بزرگترین خدمتی ست که او می تواند در حق نوه اش انجام دهد. تمام پدر و مادرها، حتی بخاطر آینده ی فرزندشان هم که شده، بایستی عزت نفس خود را بالا ببرند و مهارت های تربیت فرزند را بیاموزند. خیلی از ما، ناخواسته، رفتارهایی را در مقابل فرزندمان انجام می دهیم (بخاطر ناآگاهی) که شخصیتِ او را تنزل می دهد. 

.

.

.

تأثیر از همنشین

کسانی که زیاد در کنار هم هستند و رفتار یکدیگر را می بینند، از هم تأثیر می پذیرند. مثل دو رفیق همیشگی، دو همکارِ کناری، زن و شوهر، پدر و فرزند، مادر و فرزند یا هر حالت دیگر که افراد، زمان زیادی را در کنار هم هستند، تمام آنها از یکدیگر تأثیر می پذیرند.

این تأثیر، اجتناب ناپذیر است و در اثر آن، باورهای فردِ غالب، به دیگری منتقل می شود. همین اتفاق، برای بچه ها نیز می افتد. آنها که مثل یک لوح سفید هستند، از باورهای مالی و عزت نفس پدر و مادر تأثیر می گیرند. در واقع فرزند ما، یک کپی برابر اصلِ خودِ ماست. 

.

پاسخ به این پرسش

به این ترتیب و بصورت خلاصه، در پاسخ به این پدر و مادرهای دلسوز می گویم: بهترین کاری که برای فرزندت می توانی انجام دهی، اینست که روی عزت نفس خودت کار کنی و تربیت هوشمندانه ی فرزند را بیاموزی. در واقع، آن چیزی که بایستی تغییر کند، خودت هستی، سایر موارد به دنبال شما تغییر خواهد کرد. کافی ست بخواهیم و در این مسیر، قدم برداریم.

تجربیات برگزاری چندین دوره ی “فن بیان و اعتماد به نفس فرزندان” به ما نشان داد که برخی از بچه ها، مدتی بعد از یادگیری مهارت های دوره، به همان حالت قبل از آموزش برمی گردند، به این دلیل که پدر و مادرشان، با تکرار همان رفتارهای گذشته، خودباوری و عزت نفس فرزندشان را کاهش می دهند. این آموزش ها زمانی تأثیر ماندگار خواهد داشت که پدر و مادر نیز آگاه باشند.

.

.

پس بخاطر عزت نفس فرزندتان هم که شده، برای اینکه در آینده، وقتی وارد جامعه می شود، زندگی موفقی داشته باشد، آگاهی خود را بالا ببرید تا بجای تأثیر منفی روی فرزندتان، باعث رشد فکری و مهارتیِ او شوید. این، بهترین کاری ست که می توانید برای بالا رفتن عزت نفس فرزندتان انجام دهید. البته غیر از این تأثیر مطلوب، قول می دهم که ارتباط تان با همسر و سایر افراد نیز بهتر شود.

در دوره ی “تربیت هوشمندانه فرزند” علاوه بر آموزش مبانی عزت نفس، نکات اساسی برای تربیت هوشمندانه ی فرزند را نیز فرا می گیرید. توضیحات کاملِ این آموزش را از دکمه ی زیر ملاحظه نمایید:

 

.

از شما میخواهم ویدئوی زیر را ملاحظه فرمایید:

.

.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *