رفتار پرخاشگرانه و عصبی
سه نوع رفتار و عکس العمل متفاوت داریم که افراد، در مقابل چالش های زندگی از خود نشان می دهند. رفتاری که در این مقاله، به عنوان دومین عکس العمل بررسی می کنیم، رفتار پرخاشگرانه ست.
بعنوان اولین رفتار، رفتار خجولانه را بررسی کردیم که توضیحات آن را می توانید در این مقاله مطالعه نمایید.
.
رفتار پرخاشگرانه
پرخاشگری به این معناست که فرد، بجای صحبت کردن و حل موضوع، سعی می کند با ناراحت نشان دادن خود، فرد مقابل را وادار به عقب نشینی کند.
خیلی از افراد، پرخاشگری را مساوی با “داد و فریاد” تصور می کنند و از اینکه رفتار عصبانی و یا کمرویی ندارند، احساس اعتماد به نفس می کنند.
خیر، اینطور نیست. رفتار پرخاشگرانه لزوماً به این معنای فریاد و عصبانیت نیست، بلکه همین که با لحن غیرمحترمانه و حتی با طعنه و کنایه صحبت شود، نشانه ی تندی در رفتار است.
.
.
علت رفتار پرخاشگرانه
خیلی از افراد، برای فرار از کمرویی و دفاع از حق و حقوق خود، به سراغ رفتار پرخاشگرانه می روند.
این رفتار، مشابه حمله کردنِ انسانهای نخستین، در زمان برخورد با حیوانات وحشی یا خطرات است که در عصر حاضر و در برخورد با چالش های امروزی، به این شکل بروز پیدا می کند.
رفتار پرخاشگرانه و عصبی، علی رغم تهاجمی بودنش، نوعی حالت دفاعی ست که فرد را در برابر خطرات و آسیب ها حفظ می کند.
.
.
خیلی از افراد به گمان اینکه کمرو نیستند و می توانند از حق خود دفاع کنند و اعتماد به نفس دارند، به رفتار تند و پرخاشگرانه رو می آورند، در حالی که این شکل واکنش نیز، یکی از نشانه های نداشتن اعتماد به نفس در فرد است.
در واقع، نداشتن اعتماد به نفس، به این معناست که فرد، قادر نیست بدون ناراحت شدنِ خود و ناراحت کردن دیگری، از حق خود دفاع کند و این ناتوانی در عملکردِ درست، به معنای نداشتن اعتماد به نفس است.
.
.
باورهای پشت پرده
باوری که باعث تندی و پرخاش فرد می شود، این باور است که “من از تو محترم تر هستم”. یعنی حق دارم سر تو فریاد بزنم یا به تو بی احترامی کنم، چون منافع من در خطر است و من از تو مهم تر هستم.
همانطور که می بینیم و در مقاله ی رفتار خجولانه توضیح داده شد، این باور، عکس باور فرد کمروست، یعنی این باور که “او از من محترم تر است”.
.
می خواهم بصورت اساسی، روی اعتماد به نفسم کار کنم تا ورژن جدیدی از خود بسازم..
.
.
کاهش رفتار پرخاشگرانه
برای دور شدن از تندی به دیگران، بایستی این باور را در خود تقویت کنیم که تمام انسانها ارزشمندند و بهترین رفتاری که بلدند را انجام می دهند. البته که ممکن است این رفتار، مناسب نباشد.
زمانی این دو باور در ما نهادینه شود، بصورت ناخودآگاه، در برابر اشتباه دیگران، عصبانی و پرخاشگر نمی شویم و کمی محترمانه تر با آنها صحبت می کنیم.
وقتی باور پیدا کنیم که هر انسانی، صرفنظر از عقاید و رفتارش، موجودی ارزشمند و قابل احترام است، نگاه ما به او، از زاویه ی کم بینی نخواهد بود.
با این باور که هر انسانی، بهترین حرف و رفتاری که بلد است را از خود نشان می دهد، نواقص کار او را عمدی تلقی نمی کنیم و کمی با او از سرِ مدارا در می آییم.
پیشنهاد می کنم برای اینکه احساس ارزشمندی و احترام به خود و دیگران را در خود تقویت کنید، در دوره رایگان “عزت نفس” شرکت نمایید.
.
روی دکمه ی زیر بزنید و وارد این آموزش ارزشمند و رایگان شوید:
امیر احمدی