تهدید بچه ها در فضای مجازی

برخی اولیا می گویند: نمی توانم فرزندم را در فضای مجازی رها کنم. آسیب های بد و خطرناکی دارد. شاید چیزهایی که نباید، ببیند. چطور می توانم از این تهدید جلوگیری کرده و فرزندم را از آسیب های فضای مجازی دور کنم؟

.

فرضِ اشتباه

من فرض این مسئله را زیر سؤال می برم. یعنی در فرضِ این سؤال، پدر یا مادر پذیرفته که فرزند ۸ یا ۱۲ ساله اش، بایستی موبایل داشته باشد. حالا که بدون موبایل نمی شود، چطور او را از مخاطرات آن حفظ کنم!

برای او بدیهی ست که فرزندش باید موبایل مستقل داشته باشد. به چه دلیل؟ بخاطر اینکه او می گوید: “دوستام دارن، همه ی بچه ها دارن، اگه نداشته باشم، بد میشه!”

.

ذهنِ احساساتی

بچه های کوچکتر از ۱۵ سال، بیشتر احساساتی و هیجانی اند تا منطقی. درست است که عقل شان رشد کرده و مسائل را تا حدی می فهمند، اما هیجان و احساسات در ذهن آنها غالب است. این احساسات باعث می شود کاری را انجام دهند یا سراغ موضوعاتی بروند که به نفع شان نیست، بلکه فقط پاسخی به ذهنِ هیجانی آنهاست و احتمالاٌ با منطق نیز آن را توجیه می کنند. 

آنها در کودکی و اوایل نوجوانی، بخاطر احساسات و شدت هیجانات، به سمت کارهایی می روند که بیشتر جنبه ی عاطفی دارد و این، طبیعت آنهاست و موضوعی غیرعادی نیست، ولی به این معنی ست که شما به عنوان اولیا، بایستی مراقب تصمیمات و اقدامات او باشید. داشتن ابزاری مثل موبایل از این جهت نگران کننده است که:

  • معمولاً همراه با سیمکارت بوده و امکان تماس دارد،
  • قابلیت نصب برنامه های مختلف از جمله شبکه های اجتماعی را داراست،
  • حتی بدون سیمکارت می تواند به اینترنت وای فای متصل شود،
  • دریافت پیام یا تماس فرد غریبه در آن به سادگی امکانپذیر است،
  • قابلیت دریافت فایل های مختلف از طریق اینترنت یا اتصال به گوشی های دیگر را دارد.

.

.

نقش عزت نفس شما

شما بایستی فضایی برای او فراهم نمایید که مناسب او و نیازهایش باشد، نه اینکه او را در دلِ گرگ بیاندازید و بعد نگران باشید که “حالا چه کاری کنم که آسیبی به او نرسد؟”

شما بایستی عزت نفس و اعتماد به نفس خود را بالا ببرید تا بتوانید عکس العمل مناسب را در برابر خواسته های فرزندتان از خود نشان دهید. بایستی به شکل مناسب برای او روشن نمایید که:

“عزیز دلم! این موضوع در حال حاضر برای شما مناسب نیست، بگذار سِنّت به فلان عدد که رسید برات فراهم می کنم. الان فلان چیز برای تو مناسب تره”

.

چرا شروع به بالا بردن عزت نفس خود نمی کنید؟

.

.

تکالیف مدرسه چه؟

اگر بخاطر تکالیف مدرسه یا هر موضوع دیگری، فرزندتان به موبایل احتیاج دارد، می توانید یک گوشی اضافه در منزل داشته باشید که فرزندتان در زمان نیاز، با هماهنگی شما آن را بردارد و بعد از استفاده و انجام کار، سر جایش برگرداند. با این کار می توانید:

  1. به سرعت به نیاز او پاسخ دهید،
  2. از موبایل تان برای این کار استفاده نکنید،
  3. نظارت خوبی روی عملکرد او داشته باشید. 

.

وظیفه ی شماست

این وظیفه ی شماست که بتوانید فرزندتان را متقاعد کنید تا از آسیب های فضای مجازی در امان باشد. اگر ناتوان از اینکار هستید، مشکل در مهارت شماست نه فرزند شما. شما بخاطر ناتوانی در “نه گفتن” ، کاری را انجام داده اید که حالا در آن گیر کرده و دنبال کمک هستید.

این درست نیست که شرایط اتصال موبایل او به اینترنت را فراهم کنید، به او سیمکارت دهید، او را در معرض آسیب بگذارید و بعد نگران باشید که نکند ارتباطات نامناسبی برقرار کند یا تصاویر و ویدئوهای نامناسبی ببیند. این، منطقی نیست.

.

روش جایگزینی

اولین اقدام شما اینست که به شکل مناسب، ابزارهایی که برای روحیه و شخصیت فرزندتان مضر است را از او دور کنید و چیزهایی که نیاز دارد (مثل لپ تاپ بدون اتصال به اینترنت) را در اختیارش قرار دهید.

به طور خلاصه، شما علاوه بر دور کردن ابزارهای مضر مثل موبایل، سیمکارت و اینترنت از فرزندتان (که متأسفانه خیلی ها دارند)، بایستی بعضی ابزارها را برایش فراهم کنید که جایگزین شود. موبایل متصل به اینترنت، ابزاری ست که باید، در سن مناسب، در اختیار فرزندتان قرار گیرد.

.

.

رانندگی یک نوجوان

همانطور که یک نوجوان ۱۲ ساله، با وجود مهارت در رانندگی، اجازه ندارد پشت فرمان بنشیند و بلد بودن، به معنای مجاز بودن برای استفاده از آن وسیله نیست، در مورد موبایل و اینترنت هم همین قاعده بوده و مثل خیلی موارد دیگر، نیاز به سنِ مناسب است.

.

دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” (از اینجا وارد شوید)

.
یعنی اگرچه می تواند از موبایل استفاده کند یا به اینترنت متصل شود، ولی بایستی با نظارت کامل شما انجام گیرد تا آسیب ها را به حداقل برساند و از طرفی، برای مالکیت کامل، بایستی به سن مناسب برسد تا خوب و بد را بهتر تشخیص دهد و احساسی عمل نکند.

شاید فرزندتان در برابر این تصمیم شما مقاومت کند. همین امر نشان می دهد که نیاز به یادگیری مهارت های اولیه ی “فن بیان و اعتماد به نفس” دارد تا بخشی از این آگاهی را خودش بدست بیاورد و کارِ شما راحت تر شود.

.

توضیحات من را در ویدئوی زیر ملاحظه فرمایید:
.

.

یک خبر خوب

دوره ی جامع “تربیت هوشمندانه فرزند”، آگاهی ها و تکنیک هایی که بایستی بعنوان اولیا بدانید و به کار ببرید را آموزش می دهد. برای مطالعه ی ویژگی های این دوره، روی کلید زیر بزنید:

.

.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *