فن بیان یعنی چی؟
بسیاری از افراد در مورد اینکه فن بیان خوبی دارند یا خیر، دچار تردید می شوند به این خاطر که نمی دانند “فن بیان” به چه معناست و اینکه فن بیانشان خوب نیست، یعنی چه اتفاقی برای آنها رخ داده است! (توضیحات صوتی من در انتهای متن)
.
تعریف فن بیان
بصورت خلاصه، فن بیان عبارتست از مجموعه ابزارها و تکنیک هایی که ما را قادر می سازد، منظور و مقصودِ خود را به شکل مناسب به مخاطب مان انتقال دهیم. در واقع فن بیان یعنی آنچه در ذهن و فکرِ ما و منظور و مقصودمان است را بتوانیم به شکل مناسب، در قالب کلمات، لحن و زبان بدن به مخاطبِ خود منتقل کنیم، به شکلی که تا حد زیادی متوجه آن شود. به این مجموعه تکنیک ها، فن بیان می گوییم. هر قدر فن بیانِ ما، بهتر و قویتر باشد، به این معنی ست که بهتر می توانیم منظورمان را به ذهنِ مخاطب انتقال دهیم.
.
.
بروز سوءتفاهمات
خیلی از مواقع، سوءتفاهم اینگونه رخ می دهد که فرد قصد دارد چیزی بگوید، اما زمانی که منظورِ خود را به کلمات تبدیل می کند و به شکلِ جملات درمی آورد، چیزِ دیگری از آب در می آید و به اشتباه درک می شود. جریان اینست که وقتی شروع به صحبت می کند، از یک نقطه ای آغاز می کند و وقتی ادامه می دهد، از جای دیگری سر در می آورد.
یکی از دلایل این اتفاق اینست که ذهنِ شخص در موردِ موضوع موردنظر، متمرکز نیست و نمی تواند از جملات و کلمات مناسبِ آن استفاده کند. به همین خاطر، به موضوعات حاشیه ای و دمِ دستی کشیده می شود و سعی می کند چیزی بگوید که مخاطب دوست دارد. به این ترتیب قادر نیست منظوری که در ذهنش است را به شکل درست به طرفِ مقابل انتقال دهد.
هر قدر بیشتر در انتقال منظورمان موفق تر باشیم، به این معناست که فن بیانِ قویتری داریم. خب، به چه طریق می توانیم فن بیان خود را تقویت کنیم؟ با دقت، ادامه ی مقاله را بخوانید.
.
.
ابزارهای فن بیان
ما برای رسیدن به هدف خود که انتقال منظورمان است، نیاز به استفاده از ابزار داریم. چه ابزارهایی در این کار به ما کمک می کند؟ صدای ما، یکی از این ابزارهاست. صدای مناسب، پرجوهره و رسا که برای شنونده قابل درک باشد. صدایی که مبهم، جویده جویده و آهسته نیست و شمرده شمرده بیان می شود.
ابزار دیگر، لحن ماست که بخش قابل توجهی از منظورِ ما را در بر می گیرد. اینکه جمله ی خود را با چه حالتی بیان کنیم که بتواند ابهام، پرسش، شادی، نگرانی و سایر حالت های درونیِ ما را نشان دهد. همینطور، زبان بدن ما ابزار دیگری ست که حدود نیمی از منظورِ ما را نشان می دهد. اگر زبان بدن به خوبی ساخته شده و به کار گرفته شود، می تواند به تنهایی، نیمی از اطلاعات منظورمان را منتقل کند.
.
یکی از تمرینات فن بیان را از >> اینجا انجام دهید
.
ابزارِ دیگر، کلمات و جملاتِ مناسب است. اگر دایره واژگان بزرگی داشته باشیم، به کارگیری کلمات و استفاده از ساختارِ درست در جملات می تواند تا حدِ زیادی منظورمان را منتقل نماید. شاید استفاده از یک کلمه ی عادی برای بیان آن رویداد کارآمد نباشد و مترادف آن کلمه که احتمالاً مصطلح تر است، بهتر بتواند منظورمان را انتقال دهد.
ما بایستی با طیف بزرگی از کلماتِ مترادف آشنا باشیم و سعی کنیم از آنها استفاده نماییم. فقط دانستن کلمات مهم نیست، چون همین الان، کلمات زیادی را بلدیم، اما اینکه از چه کلمه ای استفاده کنیم و در کجا بهتر است به کار رود، نیاز به تمرین دارد.
تمریناتی که در دوره های فن بیان ارائه می شود، کمک می کند تا کلماتی که بلدید اما عادت به استفاده از آنها ندارید (گویا در ذهن تان ته نشین شده است)، بالا بیاید و بر زبان تان جاری شود تا هر زمان نیاز داشتید، بصورت ناخودآگاه از آنها استفاده کنید و به این ترتیب، دایره واژگان تان بزرگتر شود.
.
.
تأثیر دایره واژگانِ بزرگ
وقتی دایره واژگان بزرگی داشته باشیم و به سرعت بتوانیم کلمه ی مناسب را به خاطر آوریم، کلام ما روان خواهد شد و دیگر بین کلمات، مکث نمی کنیم، یا کلمات اضافه مثل “در واقع” ، “عرض کنم خدمتتون” ، عرض شود که” ، “مثلاً ” و صدای “اِ” را تکرار نمی کنیم. این کلمات و صداهای اضافه، فرصتی برای مغزِ ما ایجاد می کند تا کلمات و جملات بعدی را بسازد. اگر مغز، تمرین کرده باشد، نیازی به این زمان و تولید صداهای اضافه ندارد. در اینصورت کلامِ ما، روان می شود، مکثی وجود ندارد و پشت سر هم، جملات می آید و ادا می شود. اینها مجموعاً فن بیان است.
ما برای اینکه بتوانیم به خوبی خود را ابراز کنیم، به خوبی منظورِ خود را انتقال دهیم، در مصاحبه های شغلی یا هر جای چالشی دیگری، با موفقیت ظاهر شویم، در ارتباط با دیگران و برخوردهای اولیه بتوانیم شخصیت مان را نشان دهیم و در ذهن طرفِ مقابل، اثر هاله ای مثبتی ایجاد نماییم، بایستی فن بیان مان را تقویت کنیم. به همین خاطر آموزش هایی را از سطح مقدماتی تا حرفه ای طراحی کرده ایم که مطمئناً برای شما نیز مناسب است.
.
آموزش مقدماتی >> فن بیان بزرگسال << (کلیک کنید)
.
نیاز به تمرین
فرض کنید در یک باشگاه ورزشی مثل فوتبال یا والیبال ثبت نام می کنید. بعد از ثبت نام، سراغ مربی می روید و از او می خواهید تکنیک یا جمله ای بگوید که همان لحظه، شما را به یک ورزشکار حرفه ای تبدیل کند. مربی حتماً به شما خواهد خندید و توضیح می دهد که بایستی زمان بگذارید، تمرین کنید و یک حرکت را بارها و بارها انجام دهید تا کم کم به مهارت برسید و عجله کردن، اصلاً باعث بالا رفتن مهارت شما نخواهد شد.
از آنجایی که فن بیان نیز از جنسِ مهارت است، همین روند وجود دارد. صِرف ثبت نام یا یاد گرفتنِ یک جمله، باعث ایجادِ مهارت نمی شود. اما در طراحی آموزش ها، همه چیز از قسمت بسیار ساده و قابل انجامِ آن آغاز می شود و خیلی سریعتر و راحت تر از آنچه دیگران می گویند، می توانید به این مهارت برسید و هر روز بهتر شوید.
.
به توضیحات صوتی من گوش دهید:
.
.
برای آشنایی با دوره ی حرفه ای خصوصی ۲۸ روزه، روی تصویر زیر کلیک نمایید: