تقویت بیان و لحن

یکی از مهمترین مهارتهای یک سخنران حرفه ای، کلام روان و بیان واضح اوست.

شاید فکر کنید که این یک استعداد خدادادی ست، خیر. ما قصد داریم تمریناتی را ارائه دهیم که بیان و لحن هر کسی را بهبود می بخشد.

.

تقویت بیان

تقویت و اصلاح بیان و گفتار، برای هر کسی که سروکاری با صحبت کردن و سخنرانی دارد، لازم و گاهی واجب است. شاید افرادی را دیده باشید که وقتی صحبت می کنند، مدام در حال مکث کردن، تغییر دادن کلمه و یا اصطلاحاً “مِن مِن” کردن اند. یا افرادی که برای پیدا کردن کلمه ی مورد نظر خود، مدام در میان کلامشان، حرف کشدار ” اِ ” را می شنوید. مطمئناً این وضعیت، برای شنونده خوشایند نیست.

برای اینکه بیان خوبی داشته باشیم، می توانیم آنرا تقویت کنیم. تقویت بیان به معنای انجام تمریناتی ست که به روان تر و ساده تر شده گفتار ما کمک می کند. برخی از این تمرینات را با هم پی می گیریم. امیدوارم با انجام این تمرینات، تغییر در بیان خود را به مرور زمان احساس کنید. ممکن است از انجام این تمرینات، خسته شوید، اما فراموش نکنید که راز تأثیر گذاری آنها، تمرینات منظم و مداوم است.

.

تندگویی

یکی از بهترین تمریناتی که به اصلاح بیان ما کمک می کند، تمرین تندگویی ست. در این تمرین، همانطور که از نامش پیداست، بایستی جملاتی را به سرعت و بدون وقفه در مدت زمان معین (مثلاً یک دقیقه) پیدا کرده و به زبان بیاوریم. بهتر است کلمه ای را بصورت تصادفی (بدون اینکه از قبل آنرا مشخص کرده باشیم) انتخاب کنیم و سپس بلافاصله شروع کنیم در مورد آن هر چه می دانیم، به زبان آوریم. در مورد شکل و رنگ، جنس و اندازه، کاربرد و … ، هر چه به ذهنمان آمد بصورت پشت سر هم و بدون وقفه بیان کنیم تا زمان مشخص شده به پایان برسد.

.

.

هدف از این تمرین اینست که بتوانیم کلماتی را که بارها به شکل های مختلف خوانده یا شنیده ایم و در ذهنمان وارد شده است، به سرعت از ته ذهنمان بیرون بکشیم و به زبان آوریم.

.

یک آمار جالب

تحقیقات نشان می دهد، افراد عادی معمولاً در مکالمات روزمره ی خود، چیزی بین ۱۵۰ تا ۴۵۰ کلمه بکار می برند. این در حالیست که در زبان فارسی، حدود ۲۰ هزار کلمه وجود دارد و بسیاری از آنها برای ما آشناست. این تمرین کمک می کند، مخزن ذهنمان کمی تکان بخورد و کلماتی که در آن انباشته شده و بی مصرف مانده، بالا بیاید.

.

حذف صداهای اضافه

یکی دیگر از مزایای این تمرین فوق العاده اینست که صداهای اضافه مثل ” اِ ” از کلام شما حذف می شود. وقتی کلمات را به سرعت پیدا می کنید، نیازی به استفاده از این صداها ندارید. در این تمرین، لازم نیست جملات عالی و بی نقصی انتخاب شود. فقط کافیست حرف بزنید، حرف بزنید و حرف بزنید.

در ابتدای استفاده از این تمرین، ممکن است مکثهای زیادی داشته باشید و کلمات را پیدا نکنید، احتمالاً از حروف و صداهای اضافه استفاده می کنید تا کلامتان پر شود، اما نگران نباشید، به تمرین خود ادامه دهید تا تمام این موارد برطرف شود.

.

برای “مدیریت ترس از سخنرانی” روی اینجا کلیک کنید

.

تمرین خودکار

یکی دیگر از مشکلات بیان افراد اینست که حروف را بصورت درست و کامل تلفظ نمی کنند. جویده جویده حرف می زنند و کلماتشان واضح نیست. تمرین خودکار یکی دیگر از تمریناتی ست که به افراد کمک می کند تا کلمات را بهتر تلفظ کنند و بیان واضح تری داشته باشند. همچنین تمرین خودکار کمک می کند تا دهان ما به خوبی باز و بسته شود. این تمرین، با درگیر کردن عضلات فک و دهان و تقویت آنها، باعث می شود باز و بسته شدن دهان به شکل مناسب تری انجام گیرد که تأثیر زیادی در رسایی کلام ما دارد.

امتحان کنید

می توانید امتحان کنید. یکبار در حالی که دهانتان را کمی باز و بسته می کنید صحبت کنید و صدایتان را ضبط نمایید. بار دوم، سعی کنید با باز و بسته کردن بیشتر دهان، کلمات را تلفظ کنید و اینبار هم صدایتان را ضبط نمایید. با مقایسه ی این دو صدا، خواهید فهمید که باز و بسته شدن مناسب دهان، چه تأثیری در رساتر شدن کلام و تلفظ حروف دارد.

.

.

نحوه ی انجام تمرین

برای اینکار، کافیست یک خودکار تمیز بردارید و قسمت انتهایی آنرا بین دندانهایتان بگذارید. در اینحالت، شما با قرار دادن دندانهایتان در دو طرف خودکار، آنرا نگه داشته اید. در این حالت سعی کنید کاملاً عادی صحبت کنید و تلاش نمایید تا دهانتان (شامل لبها و فک) کاملاً باز و بسته شود، بدون اینکه خودکار بیافتد.

.

شرکت در دوره نیمه رایگان

برای شرکت در دوره نیمه رایگان غیرحضوری “فن بیان”، روی تصویر زیر بزنید:

.

تقویت لحن

لحن ما، یکی دیگر از بخشهایی ست که اطلاعات زیادی از پیام ما را در خود دارد. داشتن لحن مناسب به این معناست که شخص می تواند حالت و احساس خود را در کلامش وارد کند و مخاطبان به راحتی می توانند منظور و احساس او را درک کنند.

.

.

برای درک کردن این موضوع، جمله ی زیر را در نظر بگیرید.

“بله، شما خیلی می فهمی”

آیا می توانید این جمله را با دو حالت و لحن متفاوت بیان کنید؟

لحن خبری و

لحن کنایه آمیز

اگر چه در هر دو مورد، یک جمله ی ثابت، همراه با کلمات مشابهی تلفظ می شوند، اما این دو لحن متفاوت، معنای کاملاً متضادی را به آنها می بخشد. در حالت اول یعنی “واقعاً درک بالایی داری” و در حالت دوم یعنی “هیچی نمی فهمی”.

.

.

سوء تفاهمات

بسیاری از سوء تفاهمات، ناشی از ادا شدن نادرست لحن است، زمانیکه گوینده قادر نیست لحن مناسب را به کلامش ببخشد و بدین لحاظ معنای دیگری را به مخاطب القا می کند. گاهی منظور شما، تعجب نسبت به یک واقعه است، اما مخاطب احساس می کند که دارید به او خبر می دهید و دچار سوء تفاهم می شود. خیلی از افراد قادر نیستند احساسشان را در کلامشان بیاورند و تقریباً تمام لحن ها را به یک شکل تلفظ می کنند. اصولاً داشتن لحن مناسب برای آنها معضل است.

.

ادای جمله در حالات مختلف

برای برخورداری از لحن مناسب که کمک زیادی در انتقال پیام و منظور ما می کند، بایستی سعی کنیم، یک جمله ی مشخص را در لحن های مختلف تلفظ کنیم. بعنوان مثال سعی کنید جمله ی “این روش، راهیه که ما رو موفق می کنه” رو با لحن های زیر بیان کنید:

  • خبری
  • سؤالی
  • خشم
  • شاد
  • تعجب
  • ترس
  • غمگین
  • ابهام

مطمئناً در ابتدا نمی توانید اینکار را به درستی و دقت انجام دهید. اما جای نگرانی نیست، هیچکس قادر به چنین کاری نیست. شاید بعضی لحن ها را مثل دیگری بگویید و فکر کنید که درست گفته اید. بهترین شکل تمرین در این باره، اینست که صدایتان را ضبط کنید. هنگام ضبط، ابتدا عنوان لحن را بگویید و سپس آنرا بیان کنید.

بعد از شنیدن صدای ضبط شده می توانید بهتر قضاوت کنید که چقدر در بیان لحن های مختلف، موفق بوده اید. شاید برایتان جالب باشد که ببینید بعضی از حالت ها را نمی توانید اجرا کنید، در حالی که سعی می کنید لحن مورد نظر را داشته باشید. این نشان می دهد که چقدر انتقال پیام و منظور ما می تواند سخت باشد و مخاطب را دچار ابهام کند.

امیر احمدی

 

شرکت در دوره حرفه ای ۲۸ روزه “فن بیان و سخنوری”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *