فن بیان یا اعتماد به نفس؟
یکی از سؤالاتی که دوستان از من می پرسند، اینست که من برای شروع، ابتدا روی فن بیانم کار کنم یا اعتماد به نفس؟ برای صحبت کردن و روابط عمومی بهتر، کدام مهمتر و مؤثرتر است؟
.
من کی هستم؟
لطفاً ویدئوی زیر را ملاحظه بفرمایید:
.
در پاسخ باید بگویم که بستگی به نیاز واقعی شما دارد. من معمولاً سعی می کنم با پرسیدن چند سؤال، مسئله ی اصلی و نیاز مخاطب را پیدا کنم تا دست روی همان بگذاریم و به نتایج ملموس برسیم.
شاید بد نباشد تعریفی از فن بیان و اعتماد به نفس داشته باشیم تا سوءتفاهم احتمالی از هر کدام نیز برطرف شود.
فن بیان، مجموعه تکنیک هایی ست که منظور ذهنِ ما را به شکل مناسب، به مخاطب انتقال می دهد. از طرف دیگر، انجام درستِ یک مهارت، به معنای داشتنِ اعتماد به نفس است.
اعتماد به نفس، بطور خلاصه، یعنی داشتنِ خودباوری همراه با عملگرایی. فن بیان نیز از جنسِ مهارت است و مربوط به عملگرایی می شود. پس می توان گفت: فن بیان، یکی از نمودهای اعتماد به نفس است.
همیشه از مخاطبان عزیزم می پرسم که هدف شما چیست؟ دنبال چه چیزی هستید؟ بخاطر چه مسئله ای، نیاز به آموزش را احساس کرده اید؟ و پاسخی که آنها می دهند، موضوع را روشن می کند. جواب های مشترکی که می شنوم، در چند جمله ی زیر خلاصه می شود:
- می خوام روابطم با همسر و همکارانم بهتر بشه،
- قراره تو یه مصاحبه ی شغلی شرکت کنم،
- فروشنده م، میخوام فروشم بالا بره،
- دوست دارم اعتماد به نفسم بیشتر بشه،
- هنگام صحبت جلوی همکارانم اذیت می شم،
.
اگر حالت ۱ برای شما صادق است، مسئله ی شما، فن بیان تان نیست، بلکه عزت نفس تان است. آنچه که در درجه ی اول، روی کیفیت روابط ما با دیگران و همینطور، رفتار دیگران با ما تأثیر می گذارد، عزت نفسی ست که در ما وجود دارد. عزت نفس است که شخصیت ما را می سازد و احساس ما نسبت به خود و زندگی مان را رقم می زند.
.
پیشنهاد می کنم توضیحات بیشتر را از این مقاله مطالعه نمایید.
.
اگر در حالت ۲ قرار دارید، نیازمند فن بیان مناسب هستید، اما برای رسیدن به جلسه ی مصاحبه، شاید کمی دیر باشد، چون دستیابی به مهارت، نیاز به زمان و تمرین دارد.
البته با دانستن برخی نکات و آماده سازی چند مطلب، می توانید تا حد قابل قبولی، به آمادگی لازم برسید، اما مطمئناً فن بیان شما را بصورت اساسی، تقویت نخواهد کرد.
.
.
حالت ۳، نیاز به تمرین مهارت های اعتماد به نفس دارد. همانطور که در ابتدا توضیح دادیم و در آموزش های دوره ی جامع “تقویت اعتماد به نفس” نیز ارائه کرده ایم، فن بیان، یکی از مهارت های اعتماد به نفس است و بصورت عمومی، در تمرینات این دوره آمده است و البته برای این هدف، کافی به نظر می رسد.
مگر اینکه فروشنده ای باشد که تصمیم دارد برای جمعی از افراد صحبت کند و محصولات شرکت خود را معرفی نماید. مانند نمایندگان بیمه یا اصناف. در این حالت، مهارت صحبت کردن، به یک حالت تخصصی تبدیل می شود که نیاز به دوره ی حرفه ای ۲۸ روزه “فن بیان و سخنوری” دارد.
افرادی که حالت ۴ را عنوان می کنند، معمولاً در ارتباطات روزمره، به این آگاهی رسیده اند که ضعفِ اعتماد به نفس شان، در حال ضربه زدن به آنهاست و بهتر است روی آن کار کنند تا کنترل بیشتری روی زندگی شان داشته باشند.
.
.
و نهایتاً حالت ۵ مربوط به اشخاصی ست که حتماً بایستی وارد آموزش های تخصصی فن بیان شوند تا با توانمندی کامل و تسلط، تیم تحت مدیریت خود را هدایت نمایند و با راحتی و اقتدار، بتوانند در جلسات و کنفرانس ها ظاهر شوند و توانمندی و تبحر خود را نشان دهند.
.