با لکنت حرف می زنه!

اگر فرزندتان هنگام صحبت کردن، برخی کلمات را بصورت بریده بریده بیان می کند و در میان کلمه، مکث های کوتاه دارد، به معنی لکنت است. حتماً توضیحات این مقاله را با دقت مطالعه نمایید.

.

.
نفس های کوتاه

یکی از دلایل بریده بریده صحبت کردن کودکان، تمام شدن نفس آنهاست. کودکان، با نفس های کوتاه و نه عمیق، هوای کمی را وارد ریه ی خود می کنند و به همین خاطر موقع صحبت کردن، به سرعت نفس شان به اتمام می رسد و مجبور به هواگیری در میان جمله می شوند، حتی در میان کلمات.

وقتی کودکِ ما عادت کرده که نفس های سطحی و کوتاه کوتاه بگیرد، موقع صحبت کردن نیز به سرعت آن را تمام می کند و در میان صحبت، مجبور به نفس گیری می شود.

به همین خاطر، انعطاف پذیری ریه و دریافت هوای زیاد، علاوه بر اینکه صدای بلندتری ایجاد می کند، از منقطع حرف زدن بچه ها نیز جلوگیری می نماید. تمرینات مربوط به تقویت تنفس و انعطاف پذیری ریه را از >> این مقاله مطالعه کنید.

.

.
محل نامناسب نفس گیری

شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که در حال صحبت از موضوعی عمیق و مهم، ناگهان حس می کنید نفس کم آوردید و به زور جمله را به اتمام می رسانید.

واقعیت اینست که ما در حالت عادی، وقتی چند جمله را پشت هم بیان می کنیم، کاملاً بجا و نامحسوس، در بین جملات، نفس می گیریم و حرف مان را ادامه می دهیم. به این ترتیب مخاطب، کلامی مداوم و بدون فاصله می شنود و برای او غیرعادی جلوه نمی کند.

با این توضیح، علت دیگر بروز حالت انقطاع در کلام کودک ما، روشن می شود. برخی کودکان، بخاطر نداشتن خودآگاهی و مهارت، اشتباهاً در بین کلمات، این نفس گیری را انجام می دهند و طبیعتاً کلام شان به شکل بریده بریده شنیده می شود. راه برطرف کردن این مشکل، تمرینِ صحبت کردن و راهنمایی اولیا برای اصلاح محل نفس گیری کودک است.

.

.
زمانی برای فکر کردن
دلیل دیگر منقطع حرف زدن کودک، مکثی ست که او برای فکر کردن و یافتن کلمه ی بعدی ایجاد می کند. او لحظه ای مکث می کند تا کلمه ی بعد را پیدا کند، یا حتی در هنگام ادای فعلِ پایان جمله، به جمله ی بعدی می اندیشد.
این حالت، چون برای کودک، تبدیل به عادت شده است، از نظر خودِ او طبیعی ست و مشکلی ندارد، اما بایستی توسط اولیا یا مربی، آگاه شود و بیان خود را اصلاح نماید.
برای بهبود چنین حالتی، تمرین صحبت کردن و افزایش دایره واژگان مناسب است که هر دو را در دوره ی مقدماتی (نیمه رایگان) به شکل کامل توضیح داده ایم.
.

دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” (از اینجا وارد شوید)

.
.
لکنت داشتن
در موارد شدیدتر، انقطاع کلام کودک به دلیلِ داشتنِ لکنت در زبان او ظاهر می شود. به این معنی که مکث و تکرار یک حرف در میان کلمه، بصورت بارز جلوه می کند و نشان از وجود مشکلی در صحبت کردن اوست.
دلیل لکنت را به ترتیبِ شدت و زمانِ اصلاح، می توان در سه قسم عنوان کرد:
  1. لکنت بخاطر ضعف عضلات زبان
  2. لکنت بخاطر استرس درونی
  3. لکنت بخاطر وجود آسیب مغزی
.
علت اول، از همه شایع تر و ساده تر است. ضعف دستگاه تولید صدا در دهان، ممکن است بصورت لکنت های سطحی ظاهر شود که با تمرینات تلفظ و بیان، تا حد قابل توجهی بهبود می یابد.
اگر علت لکنت، دلیل دوم باشد، مشکل از اندام تولید صدا در دهان کودک نیست. گاهی درمانگر بدون توجه به این موضوع، به کودک فشار می آورد تا حروف خاصی را تکرار کند یا تمرینات سختی را انجام دهد. این روش کارآمد نیست. بایستی علت ایجاد استرس را پیدا کرد و آن را برای ذهن کودک برطرف ساخت.
حالت سوم، لکنت شدیدتر و سخت تری ست. برطرف کردن این حالت نیازمند کمک یک متخصص گفتار درمانی کاربلد است (نه هر درمانگری). 
.
.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *