ترس از صحبت جلوی جمع

بسیاری از افراد، آرزو دارند که بتوانند بدون استرس و عذاب، در مقابل جمع، صحبت کنند. اما این کار برای اغلب آدمها، غیرممکن به نظر می رسد. در این مقاله قصد دارم مسیر رسیدن به این توانمندی را برایتان روشن کنم.

.

مهمترین دلیل ترسیدن

ترسیدن، بخشی از زندگی روزمره ی ماست. ما معمولاً می ترسیم، بخاطر اینکه موضوعی را مجهول و نامعلوم می بینیم و روبرو شدن با آن را مخاطره آمیز می پنداریم. هر آنچه از طرف مغز ما “ناشناخته و مبهم” باشد، پیام ترس را در مغزمان ایجاد می کند.

.

پیشنهاد می کنم مقاله ی “ترس چیست” را از اینجا مطالعه کنید.

.

.

ترس های توهمی

بسیاری از ترسهای ما، توهم است. یعنی دلیل آن ترس، یک عامل واقعی نیست، بلکه یک عامل ساختگی در ذهن ماست که اجازه ی جلو رفتن و گام برداشتن به ما نمی دهد. مثل ترس از آب، ترس از جن، ترس از گربه و موارد مشابه که دلیل منظقی ندارد و آسیبی را متوجه شخص نمی کند.

.

.

ترس های واقعی

اما برخی از ترسها، واقعی هستند و در اصل، باید وجود داشته باشند، و اِلا آسیب زیادی به ما می رسد. مثل ترس از ارتفاع، ترس از رانندگی با سرعت، ترس از پریدن داخل چاه و سایر موارد. از نگاهی دیگر، این ترس ها وجود دارند، به این دلیل که مهارت لازم و کافی در رابطه با آن موضوع، در ما وجود ندارد. مثلاً کسی که از پریدن در آب عمیق می ترسد، به احتمال زیاد بخاطر این است که مهارت شنا ندارد و دلهره ی او به دلیل نگرانی از غرق شدن است که البته درست است.

 .

از هر چه می ترسی، واردش شو

این جمله ی حضرت علی (ع) کاملاً درست و کاربردی ست و حالا شما متوجه می شوید که برای چه نوع ترس هایی کاربرد دارد. این راهکار سریع و کوتاه، برای ترسهای توهمی کارآمد است. اگر برای ترس خود دلیلی موجه و منطقی ندارید، پس ترس شما ناشی از توهم است و بهتر است که واردش شوید.

.

دریافت کتاب “ترسهایت را بترسان” (کلیک کنید)

.

احتمالاً برای جلسه ی فردا استرس دارید، اما بجای حذف آن، واردش شوید، اگر می ترسید پایتان را در آب قرار دهید، حتماً اینکار را انجام دهید، شاید از وارد شدن به اتاق تاریک هراس دارید، اما انجامش دهید، اگر هنگام رد شدن از کنار گربه می ترسید، حتماً تجربه اش کنید.

.

.

یادگیری شنا

فرض کنید کسی قصد یادگیری شنا دارد و طبیعتاً از پریدن در قسمت عمیق استخر ترس دارد. آیا برای اینکه او شنا کردن را یاد بگیرد بایستی او را در آب هُل دهند و به قسمت عمیق بیاندازند؟ آیا اگر فردی را که شنا بلد نیست و مهارت لازم را ندارد، به قسمت عمیق استخر هُل دهند، او شنا یاد خواهد گرفت؟ مسلماً این رفتار، غیر عقلانی و غیرانسانی ست. شاید با اینکار، ترس او بیشتر هم شود. این کار در صورتی برای آن فرد مؤثر و لازم است که او، از خودِ آب و از قرار گرفتن درون آب، ترس داشته باشد که البته در قسمت کم عمق هم قابل انجام است.

ترس از خودِ آب، یک ترس توهمی ست و راه از بین بردن آن، وارد شدن در آنست. به همین خاطر کافی ست که در بخش کم عمق و بدون خطر انجام شود. زیرا هدف اینست که آن فرد، صرفاً در معرض چیزی قرار گیرد که حقیقتاً خطری برای او ندارد و تجربه ی چنین حالتی، توهم ذهنی اش را از بین می برد.

اما برای یادگیری شنا و از بین بردن ترس از غرق شدن، روش دیگری وجود دارد. روش اینست که چنین فردی به قسمت کم عمق استخر برود، در کمال امنیت و آرامش فکری، مهارت ها را تمرین کند و پس از یادگیری آن، برای تکمیل فرآیند یادگیری، به قسمت عمیق تر برود. این کار در حالی صورت می گیرد که وارد شدن در قسمت عمیق، خطری برای او ندارد، زیرا مهارت اولیه را فرا گرفته است. در مورد صحبت کردن جلوی جمع نیز، همین قانون صادق است.

.

.

قرارگیری جلوی جمع

جالب است که خیلی از افراد تصور می کنند با قرار گرفتن جلوی جمع و صحبت کردن، ترس از صحبت شان از بین می رود و مهارت بدست می آورند. این حرف در شرایطی درست است که فرد، از قرار گرفتن جلوی نگاه های زیاد، ترس داشته باشد، از روبرو شدن با جمع، بترسد و از اینکه ممکن است مورد قضاوت قرار گیرد، دلهره یابد.

بله، برای از بین بردن این ترس (از جنس توهم)، بهتر است خود را در معرض نگاه های جمع قرار دهد تا متوجه شود که اتفاق عجیب و خطرناکی رخ نمی دهد، البته بدون ایراد سخنرانی! در واقع، با تجربه ی چنین حالتی، ضمیر ناخودآگاه شخص قانع می شود که خطری وجود ندارد و ترسی لازم نیست و به این ترتیب است که چنین ترسی رنگ می بازد. اما صحبت کردن جلوی جمع، مقوله ی دیگری ست.

.

آموزش تخصصی “مدیریت ترس از سخنرانی” (کلیک کنید)

.

.
یادگیری مهارت

با این مقدمات به اینجا می رسیم که اولین و مهمترین قدم برای کاهش “ترس از صحبت جلوی جمع”، کسب مهارتهای صحبت کردن است. اگر من بتوانم جملاتم را ساختار یافته و منظم بیان کنم، اعتماد به نفسم برای صحبت جلوی جمع، بالا می رود. در صورتی که صدای رسا و محکمی داشته باشم، با قدرت بیشتری شروع به صحبت می کنم.

اگر بدانم که کلام روانی دارم و تپق نمی زنم، ترسم کاهش می یابد. با دانستن تکنیک های جلب توجه و نگاه مخاطب، نگرانی من از بی توجهی احتمالی آنها کاسته می شود و ده ها موضوع دیگر که همگی نیازمند داشتن مهارت است.

من در خلوت خود، روی مهارتهایم کار می کنم (مثل فردی که در قسمت کم عمق استخر، تمرین شنا می کند) و وقتی به توانمندی لازم رسیدم، کم کم خود را در معرض جمع قرار می دهم و مهارت هایم را مجدداً تمرین می کنم. این، بهترین و سریع ترین روش برای غلبه بر ترس از صحبت جلوی جمع است.

.

آموزش تخصصی

اگر تصمیم دارید بصورت حرفه ای شروع کنید، پیشنهاد می کنم روی تصویر زیر بزنید و توضیحات را مطالعه نمایید.

.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *