چطور بهتر صحبت کنم؟

همه چیز با تمرین بهتر می شود، از جمله صحبت کردن، زیرا نوعی تجربه بوجود می آورد.

.

تمرین صحبت کردن

بسیاری از افراد تأثیرگذار جهان، در ابتدا مربی فن بیان نداشتند و حتی فردی مثل گاندی، تجربه ی وحشتناکی از اولین سخنرانی خود داشت (در یک رستوران و جلوی ۱۵ نفر، ار شدت استرس، غش کرد). اما آنچه که آنها را در این مهارت، خبره کرد، تمرین و تکرار و یاد گرفتن از تجربیات قبل خود بود و البته که برخی در ادامه ی کار، از مربی استفاده کردند.

.

تمرین بدون الگو

فرض کنید که تصمیم می گیرید همین روند را پیاده کنید و بدون آموزش دیدن، فقط تمرین نمایید. خب، این شروعِ خوبی ست. شما هر روز، بارها جلوی آینه قرار می گیرید و به مدت یک تا سه دقیقه درباره ی موضوعی متفاوت، صحبت می کنید و این روند، برای روزهای بعد نیز ادامه پیدا می کند. با این فرض، قطعاً به شما می گویم که فن بیان تان بهتر خواهد شد، اما سه نکته ی مهم را از یاد نبرید:

  • اول اینکه، به احتمال بسیار زیاد، پس از دو سه روز تمرین، آن را رها خواهید کرد و ادامه نمی دهید. به دلایل مختلف از جمله: خسته شدن و نداشتن انگیزه، ناآگاهی از روش درست و …
  • دوم اینکه، شما فقط توانسته اید کلمات را سریعتر پیدا کنید و روان تر حرف بزنید، اما تکنیکهای جلب توجه مخاطب، انتقال بهتر منظور و تأثیرگذاری در مخاطب را بدست نیاورده اید!
  • و نهایتاً اینکه، زمانِ رسیدن شما به مهارتِ مناسب، طولانی ست، چون روند رشد شما بر اساس تکرارِ یک روش و یاد گرفتن از همان است، نه استفاده از تکنیک های فن بیان.

.

یادگیری یک ساز

این کار شبیه یادگیری موسیقی با یک ساز است. فرض کنید که دوست دارید نواختن یک ساز مثل سه تار را یاد بگیرید.  شاید درآوردن صدا از سیم های آن در ابتدا، کار راحتی به نظر برسد، اما وقتی مدتی این کار را انجام می دهید، از یکنواختی و عدم پیشرفت ملموس خود، خسته می شوید و این کاملاً طبیعی ست.

به احتمال زیاد، شما ادامه نمی دهید چون برنامه ی مشخصی برای پیشرفت ندارید، مگر اینکه انگیزه ی بالایی داشته باشید که با درآوردن صداهای مختلف از آن سه تار، بالاخره روی آن مسلط شوید و بتوانید موسیقی دلخواهی را بنوازید. اما در هر صورت، پروسه ی زمان بری خواهد بود.

.

استفاده از تکنیک های فن بیان

همین اتفاق برای شما می افتد، زمانی که تصمیم دارید فقط با صحبت کردن، به مهارت فن بیان برسید و در آن خبره شوید. مطمئناً نکات زیادی وجود دارد که شاید شما آگاه به وجودِ آنها هم نیستند، چه برسد به تمرین کردن آنها. مواردی مثل صداسازی، ساختارهای صحبت، متن حرفه ای، مخاطب شناسی و مواردی از این دست که در رسیدن شما به هدف، بسیار تعیین کننده است.

.

ورود به اتاق اصناف

مدتی پیش، یکی از دانشجویان دوره ی ۲۸ روزه که در درسهای ابتدایی دوره بود، تماس گرفت و اعلام کرد که بایستی برای عضویت در اتاق اصناف شهرستان فردیس، در یک جلسه ی رسمی و در مقابل رؤسای اتحادیه های شهرستان فردیس، صحبت و از خود دفاع کند تا از میان سایر کاندیداها، انتخاب شود. طبق معمول، او هم نمی دانست چه باید بگوید و چطور بایستی مطالب مورد نظرش را بیان کند. از طرفی، دلهره ی زیادی داشت و استرسِ زیاد، او را اذیت می کرد.

برای او، یک جلسه ی خصوصی ترتیب دادم تا با هم بنشینیم و سخنرانی اش را طراحی کنیم. من در ابتدا، نکات عملی و مهمی را برای کنترل ترس از سخنرانی برای او توضیح دادم (همان مطالبی که در دوره ی ۲۸ روزه هم گفته بودم، اما خب، هنوز به آن مباحث نرسیده بود) به او کمک کردم تا مطالب غیرضروری را حذف کند و فقط آنچه را که به انتخاب شدن او کمک می کرد و پاسخ سؤالات هیئت داوری بود، پیدا کند و آن ها را با یک ساختار مناسب، بیان نماید. البته روی بخش معرفی نیز کار کردیم.

.

توضیحات دوره حرفه ای ۲۸ روزه “فن بیان و سخنوری”

.

شب قبل از دفاعیه، فایل صوتی آن را برای من ارسال کرد. نیاز به چکش کاری داشت، اصلاحاتی را اعمال کردم و مجدداً خواستم تا کل سخنرانی اش را آماده و ضبط کند. چند بار این کار انجام شد و … نتیجه عالی بود. او یک سخنرانی فوق العاده آماده کرد و توانست با اعتماد به نفس و تسلط، ارائه دهد. خودش، از نحوه ی سخنرانی اش، بسیار راضی بود.

.

.

یک تغییر عالی

بسیاری از افراد، ناتوانی در موفقیت را به شانس و اقبال نسبت می دهند و خود را قربانی می دانند. چنین افرادی، هیچوقت به خواسته های خود نخواهند رسید، چون علت را در بیرون از خود، جستجو می کنند. اگر شما تصمیم دارید تغییری در روند زندگی تان ایجاد کنید، بایستی روی باور و مهارت های خود کار کنید. بایستی کمی حرفه ای تر عمل نمایید.

پیشنهاد می کنم در ابتدا، وارد دوره ی نیمه رایگان “فن بیان” شوید. در این دوره ی نیمه حرفه ای (اما رایگان)، درباره ی ساختارهای صحبت، آموزشهایی خواهید دید که در بسیاری از دوره های “غیر رایگان” نیز وجود ندارد.

.

برای شرکت در دوره نیمه رایگان غیرحضوری “فن بیان”، روی تصویر پایین بزنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *