“نه” شنیدن
یکی از مهمترین ابزارهای پیشرفت، درخواست کردن از دیگران در هنگام ضرورت است و مهمترین مانع این کار، ترس از “نه شنیدن” و طرد شدن می باشد. تا پایان مقاله همراه ما باشید تا راهکار را بررسی کنیم.
.
همانطور که عنوان شد، یکی از مهارتهایی که باعث پیشرفت ما می شود و مانند یک ابزار می تواند در خدمت ما باشد، درخواست کردن است. با این ابزار می توان بسیاری از مسائل را حل و فصل نمود.
برای آگاهی از تکنیک های درخواست کردن، این مقاله را مطالعه نمایید.
.
تأیید شدن
میل به تأیید شدن و مورد احترام قرار گرفتن، در همه ی آدمها و در تمام سنین وجود دارد.
هیچ کودکی دوست ندارد بخاطر کارش او را دعوا کنند، حتی کودکان خردسال، از اینکه مورد سرزنش و شماتت قرار گیرند، احساس ناراحتی می کنند. این نشان می دهد، مورد احترام بودن، خواست درونی و فطری انسان است.
از بدِ ماجرا، درخواست کردن، ما را در شرایطِ طرد شدن و مورد پذیرش قرار نگرفتن قرار می دهد. ما خود را در موقعیت رد شدن قرار می دهیم و این ترسناک است.
اگر فرد مقابل، از افرادِ نزدیکِ ما باشد، یک دغدغه و نگرانی برای پاسخ “نه” شنیدن داریم و اگر غریبه باشد، دغدغه های دیگری.
.
.
هیچکس دوست ندارد در مقابل درخواست خود، پاسخ منفی بشنود. به این دلیل، بسیاری از افراد، تا زمانی که مطمئن نشوند که جواب مثبت خواهند گرفت، وارد عملِ “درخواست” نمی شوند.
در واقع آنها برای جلو رفتن، درخواست می کنند و اینکه کسی جلوی حرکت آنها را بگیرد، برایشان قابل قبول نیست.
شاید اگر درخواست کنند، پاسخ مثبت بشنوند، ولی از ترس اینکه “اگه بگه نه، چی؟” ، “اگه قبول نکنه، چی کار کنم؟” به سمت درخواست کردن نمی روند و این، مانعی بزرگ برای رسیدن به شرایط بهتر است.
.
عادی شدنِ پاسخ “نه”
ما می خواهیم “نه شنیدن” برای ما، یک موضوع عادی باشد. اگر “نه” شنیدیم، ما را ناراحت نکند و رنج ندهد. در واقع شنیدنِ پاسخ “نه” برای ما یک امر عادی و طبیعی باشد، نه یک چالشِ نگران کننده.
زمانی اعتماد به نفس ما بالا می رود که اگر هم پاسخ منفی شنیدیم، آن را عادی تلقی کنیم و بجای ناراحت شدن و فکر کردن که “چرا جواب رد داد!” به این فکر کنیم که خب، چطور می توانم پاسخ مثبت بگیرم و یا چه کار دیگری می توانم انجام دهم که جایگزین مناسبی باشد.
این دیدگاه باعث می شود خیلی راحت تر درخواست کنیم و بسیاری مواقع که فکرش را هم نکرده بودیم، با پاسخ مثبت روبرو شویم.
.
تمرین “نه شنیدن”
می خواهیم با یک تمرین نسبتاً ساده، این توانمندی را در خود تقویت کنیم و در واقع، این ابزارِ مهم را برای خود بسازیم.
با این تمرین، “نه شنیدن” برای ما تبدیل به یک موضوع طبیعی می شود و اذیت نمی شویم و این یعنی اعتماد به نفس ما بالا رفته است.
بایستی به این باور برسیم که همانطور که ما حق داریم به درخواست دیگران، پاسخ منفی دهیم، دیگران نیز چنین حقی را دارند.
در اصل، این حق، که جزء حقوق انسانی ماست، مربوط به همه است نه فقط ما.
پس دیگران نیز حق دارند به هر دلیلی که برای خودشان محترم است، درخواست ما را نپذیرند و این نباید باعث ناراحتی ما شود.
.
برای شناخت حقوق انسانی، این مقاله را مطالعه نمایید.
.
تمرین
تمرینی می خواهیم انجام دهیم که در آن، ما عمداً از دیگران درخواست هایی می کنیم که مطمئنیم پاسخ منفی می دهند و چون از قبل آماده ایم که جواب رد بشنویم، باعث دلخوری ما نخواهد شد.
در ابتدا از درخواست های عادی و معمول استفاده می کنیم. مثل اینکه یک اسکناس ۵ هزار تومانی را به کسی نشان دهیم و بخواهیم که آن را برای ما خُرد کند.
طبیعتاً این یک درخواستِ معمول است و پاسخ منفی به آن، نشانه ی بی احترامی به ما نخواهد بود.
در عین حال، شنیدنِ کلمه ی “نه” را برای ما عادی تر می کند. ما کم کم حس می کنیم که شنیدنِ “نه” درد زیادی ندارد و قابل تحمل است.
.
.
در این تمرین، هر بار که پاسخ منفی دریافت می کنیم، بایستی در دل، به خودمان آفرین بگوییم و به شکلی خود را تشویق کنیم که موفق به شنیدن و تحمل جواب “نه” شده ایم.
با تکرار این درخواست، پس از مدتی، “نه شنیدن” در این مورد، برای ما عادی می شود. البته که احتمالاً کسانی پیدا می شوند که درخواست ما را اجابت می کنند و این، ما را سوپرایز خواهد کرد.
به این ترتیب، این حس را نیز تجربه می کنیم که با وجود احتمال بسیار پایین، باز هم ممکن است درخواست ما پذیرفته شود و این می تواند لذت بخش باشد.
.
.
با تکرار این تمرین به شکل های مختلف، می توانیم آستانه ی تحمل “نه شنیدن” را در خود بالا ببریم.
به جایی خواهیم رسید که دیگر شنیدنِ پاسخ منفی برای ما دغدغه نخواهد بود و به راحتی، هر جایی نیاز به درخواست بود، بدون نگرانی، وارد عمل می شویم و به نتایج بزرگ می رسیم.
.
.
تجربه ی من
شاید باور نکنید که خودِ من، با کمک همین دو ابزار، یعنی “درخواست کردن” و “نه شنیدن” توانستم یک بیزینس در شهرم راه بیاندازم و با بسیاری از کسب و کارها قرارداد ببندم.
تعداد قراردادهای من به حدود ۱۰۰ فقره رسید، در حالی که شاید بیش از ۴۰۰ پاسخ “نه” شنیده بودم. فقط ۱۰۰ درخواستِ موفق کافی بود تا بیزینس خود را راه بیاندازم.
این دو مهارت، تجربیات و فرصتهای شگفت انگیزی را برای شما خواهد ساخت. طوری که قبلاً فکرش را هم نمی کردید.
.
توصیه می کنم حتماً در دوره ی کاربردی و عملی “تقویت اعتماد به نفس” شرکت کنید و یک ورژن متفاوت از خود بسازید: