سرزنش فرزند
یکی از مخرب ترین عوامل کاهش خودباوری کودکان، سرزنش های مکرر والدین آنهاست.
.
بی تجربگی بچه ها
فرزند ما بخاطر ناپختگی و نابلدی، دچار اشتباهات متعدد می شود و وقتی اولیا به شکل های مختلف، ناتوانی و نابلدی او را به رویش می آورند و شخصیتش را تخریب می کنند، باعث سرزنشِ او می شوند. شاید این جمله اغراق نباشد که: “بسیاری از کودکان، در مقابل رفتارهای کامل گرایانه ی والدین، مظلوم واقع شده اند و اسیر هستند”.
آنها بخاطر اقتضائات سن خود، در حال حرکت و تجربه اند، اما عکس العملِ معمولِ والدین، سرزنش آنهاست. بعضی از سرزنش های پدر و مادر اینست:
.
چرا حواست رو جمع نکردی؟! چرا اینقدر بی دقتی؟! این چه کاری بود کردی؟! چرا اینقدر اذیت می کنی؟! همش آبروی من رو می بری؟! فقط خرابکاری می کنی؟! چرا همش یادت میره؟! اگه حواست رو جمع می کردی، اینقدر منو به زحمت نمینداختی!
.
در مورد مفهومِ باور، مطالب >> این مقاله را مطالعه کنید
.
.
تأثیر سرزنش در روان کودک
سرزنش ها در ذهن فرزند ما می نشیند و با پرخاش و تکرار، به ناخودآگاهِ او رخنه کرده و به شکل باور درمی آید. او کم کم “باور” می کند که هر کاری کند، حاصلی جز خرابکاری و افتضاح ندارد. “باور” می کند که یک آدم بی اُرضه و بی لیاقت است. به این “باور” می رسد که قادر به انجام یک کارِ درست هم نیست. به نظر شما این باورها، یک تصور و فکرِ ساده است؟ می دانید چه بلایی سرش می آورد؟ نتیجه ی این تصورات اینست که در زندگی، تمام باورهایش را تجربه می کند. تمام آنچه بخاطر سرزنش ها و تکرارِ آنها به ناخودآگاهش وارد شد، به شکل غیرقابل کنترل، در زندگی اش می بیند. هر قدر این باورها بیشتر در ذهن ناخودآگاهش جای گیرد و بنشیند، روی زندگیش نیز اثرات منفی بیشتری می گذارد. در “تربیت هوشمندانه فرزند” بصورت مفصل به این موضوعات پرداخته ایم:
.
.
تمامش کنید
اگر شما هم گاهی (یا همیشه) فرزندتان را بخاطر اشتباهش سرزنش می کنید، همین الان تصمیم بگیرید که این کار را متوقف نمایید. حتی یک دقیقه بعد هم دیر است! تصمیم بگیرید بجای سرزنش کردنِ او، کمک کنید تا یاد بگیرد. دوستانه به او بگویید که این جمله غلط است یا زشت است. این کار، درست نیست بخاطر اینکه … ، این رفتار قشنگ نیست چون … .
.
.
به او مهارت دهید
سعی کنید اطلاعات اجتماعی او را بالا ببرید، با حقوق خودش و حقوق دیگران آشنا کنید. اگر برایتان امکان دارد، او را در دوره های مهارت بخشی که بصورت غیرحضوری برگزار می گردد، ثبت نام کنید تا بدون دردسر و خجالت از نگاه و قضاوت آدمها، مهارت ها و آگاهی های لازم برای ارتباط با دیگران را فرا بگیرد. این، بزرگترین خدمت شما به فرزندتان خواهد بود و خودباوری او را افزایش می دهد.
.
دوره مقدماتی “فن بیان فرزندان” (از اینجا وارد شوید)