مدیریت زمان های مرده
امروزه با وجود مشغله های بسیاری که برای افراد در زندگی وجود دارد، کمتر کسی پیدا می شود که از کمبود وقت و زمان شکایت نکند.
خیلی کار داریم …
کارهای متعدد در منزل، مشغله های کاری و بیزینس، امور شخصی، کارهای اداری لازم و … موارد متعددی هستند که همواره افراد را درگیر خود می کند و گویی تمام زمان را می بلعد.
در این میان، هر کس را که نگاه می کنید، گویی به دنبال گمشده ایست و مطلوبی را دنبال می کند و به هر مطلوب که می رسد باز هم به دنبال امور دیگر زندگی خویش است و تو گویی که این امور تمامی ندارد.
وقتی در آخر روز به منزل می رسیم به فکر می رویم و مواردی را به یاد می آوریم که امروز باقی ماند و فرصت نشد که به انجام برسد و فردا باید به آنها رسیدگی شود. اما فردا هم روزی مشابه امروز است و کارهای خرد و کلان زیادی باقی می ماند که به فردای آن موکول شود.
مقاله تکنیکهای مدیریت زمان و افزایش بهره وری را از ?اینجا? بخوانید.
مدیریت امور روزانه
انسانها همواره درگیر این ناتوانی در مدیریت امور روزانه هستند و تقریباً عادت کرده اند که از خود انتظار زیادی نداشته باشند و اگر تعداد موارد مهمی که قرار است در یک روز انجام دهند از دو مورد فراتر رود، آن کار را انجام نشدنی به حساب می آورند و بهانة فرصت نداشتن را مطرح می کنند.
جالب است که وقتی فعالیتهای روزانه ی بسیاری از افراد جامعه را نگاه می کنیم زمانهای زیادی را می بینیم که به بطالت و بیهودگی می گذرد و فرد متوجه از دست دادن زمان خود برای رسیدن به اهداف آن روز نیست. افراد بطور حساب نشده ای به امور غیر مهم مثل شبکه های اجتماعی، بازیهای موبایل و … می پردازند و عملاَ فرصت مناسبی برای رسیدن به کارهای مهم خود پیدا نمی کنند.
اگر چه تمام این زمانها جزو اوقات روزانه ی آنهاست اما در واقع بخشی که در پایان روز بصورت مفید دیده می شود بسیار بسیار کوتاه است.
زمانهای مرده
یکی از روشهای مدیریت زمان که به شخصه بسیار از آن استفاده کرده ام، استفاده کردن از زمانهای بلا استفاده یا باصطلاح مرده است که می تواند برای استفاده در راستای هدفها بکار رود.
زمانهای مرده برای هر شخص می تواند میزان متفاوتی داشته باشد. برای کسی که با برنامه ریزی قبلی کار می کند، مقدار کمتری در مقایسه با سایرین دارد، اما مقدار قابل توجهی ست.
زمانهای انتظار در صف (مثل صف بانک، خرید و غیره)، زمانهای رفت و برگشت به مکان های مختلف (مثل زمان رفت و آمد به سرکار) و در کل، زمانهای اینچنینی که به چشم نمی آید، اما وقتی محاسبه و جمع شود به مقدار قابل توجهی می رسد، می تواند بطور مفیدی استفاده شود و در واقع بخشی از روند انجام کارهای ما باشد.
آموزش
یکی از بهترین استفاده ها از زمانهای مرده، آموزش است. بسیاری از فایلهای آموزشی، بصورت صوتی ست و می تواند در این مواقع به راحتی استفاده شود.
اگر تنها زمان رفت و آمد به محل کار را که معمولاً در ترافیک سپری می شود را ۲ ساعت در روز در نظر بگیریم، تقریبا در ماه چیزی حدود ۵۰ ساعت خواهد شد. این میزان در طول سال به ۶۰۰ ساعت می رسد، در حالیکه تنها زمان رفت و آمد به محل کار در نظر گرفته شده است و عددی معمولی ست و حتی می تواند بیشتر از این باشد.
اما به راستی ۶۰۰ ساعت آموزش می تواند انسان را در یک حوزه، صاحب نظر کند و به راستی کدام علم است که با ۶۰۰ ساعت آموزش قابل فراگیری و ارتقا نباشد. دانستن کیفیت زندگی را بالاتر می برد و روی درآمد افراد مؤثر است.
امور روزانه
در فرآیند مدیریت زمان، بسیاری از امور روزانه می تواند در زمانهای مرده رفع و رجوع گردد.
بسیاری از تماسهای ضروری، چک کردن ایمیل، پرداخت اقساط بانکی و قبض های منزل یا شرکت، و سایر موارد مهمی که جزو کارهای روزانة ماست و بایستی انجام گیرد، می تواند با مدیریت درست زمان و بدون در نظر گرفتن زمان جداگانه و اختصاصی برای آن به اجرا درآید.
حتی تفریح و بازی که جزو الزامات زندگی و نیاز انسان است، می تواند در زمانهای مرده جای گیرد. بازیهای موبایل، بهترین گزینه برای اینکار است. حتی گاهی اوقات در مسیر راه و در تاکسی، همزمان که به فایلهای صوتی گوش می کنم، در حال یک بازی فکری در موبایل هستم که برای تقویت حافظه ام انتخاب کرده ام و نتیجه ی اینکار می شود استفاده ی حداکثری از زمان و بالاترین بازدهی.
نتایج شگفت انگیز
هنگامی که سعی می کنیم از زمانهای خود بیشترین و بهترین استفاده را ببریم و به مرور، از نتایج شگفت انگیز آن بهره مند می شویم، ناگاه به یاد زمانهای از دست رفته ی گذشته می افتیم. زمانهایی که تنها، گذشت و سپری شد، ثمره ای از آن ها باقی نماند و مسلماً برگشتی برای آن وجود ندارد. اما آنچه که مهم است زمانهای پیش روی ماست.
هیچ وقت برای شروع راه درست دیر نیست و از هر جایی که شروع شود، قابل تقدیر و ارزش نهادن است.
امیر احمدی