کامل گرایی و موفقیت

شاید بارها شنیده اید که انسان موجودی کمالگراست و تمایل به پیشرفت و کمال دارد. خوب این بسیار عالی ست و قابل تحسین و تشویق است. اما بسیاری اوقات همین موضوع کمال طلبی انسان، تبدیل به مفهومی دیگر می شود که اتفاقا مانعی برای پیشرفت اوست، کامل گرایی.

.

شاید این عبارت برای شما ناآشنا باشد، اما بهتر است با آن آشنا شوید، زیرا در زندگی افراد بسیاری خانه دارد و در حال تخریب زندگی آنان است.

.

کامل گرایی

کامل گرایی یک باور است. باور به اینکه من در حال حاضر بایستی کامل باشم و نقصی در من نباشد. نتیجه ی این باور این می شود که من در تعیین استانداردهای لازم در بخشهای مختلف زندگی ام دچار اشتباه می شوم.

.

برای آگاهی بیشتر از تأثیرات باورها در زندگی این مقاله را مطالعه نمایید.

.

کامل گرایی به این معناست که فرد برای هدف خود استانداری قرار می دهد که برای او قابل دستیابی نیست و یا دستیابی به آن به زحمتش نمی ارزد و او را دچار ضرر و زیان می کند.

وقتی استانداردی تعیین شود که بالاتر از حد ضرورت است، ضررهایی را بوجود می آورد که از منافع آن بیشتر خواهد بود.

مثلا فرض کنید از شما خواسته می شود که چمنهای باغچه را کوتاه کنید. راه معمول و طبیعی اینست که دستگاه چمن زنی را روشن کرده و شروع به روبراه نمودن باغچه نمایید.

.

اما اگر یک کامل گرای افراطی باشید، از خط کش و قیچی استفاده خواهید کرد!!! چرا؟ به این دلیل که دستگاه چمن زنی نمی تواند چمنها را یکدست درآورد و قد آنها را کوتاه و بلند می کند و این خوب نیست.
در نگاه زیبا شناسی، این حرف کاملا درست و متین است و مسلماً چمنهای یک اندازه بسیار شکیل تر و زیبا تر دیده خواهد شد، اما …
اما فقط یک دیوانه چنین کاری می کند که خط کش را کنار تک تک چمنها نگه دارد و با قیچی تمام آنها را در اندازه ای مشخص قطع کند !!!

.

.

آیا نتیجه ی کار این شخص، نامطلوب است؟
خیر، اتفاقا بسیار زیبا هم به نظر خواهد رسید، اما با چه هزینه ای؟ در چه زمانی؟ و با چه انرژی ای؟

این مثال که نمونه ی افراطی از عملکرد یک فرد کامل گراست، نشان می دهد که کامل گرایی یک بیماری ست، بیماری عدم تشخیص استاندارد لازم برای انجام یک کار

.

.
ویروس مسری

متاسفانه کامل گرایی یک بیماری مسری ست. یعنی از شخصی به شخص دیگر سرایت می کند. اما اینبار نه از راه خون، یا هوا، بلکه از مصاحبت و معاشرت حاصل می شود.

از آنجایی که کامل گرایی، وقت و انرژی زیادی را از فرد می گیرد و بازدهی مناسبی ندارد، او را از پیشرفت نگه خواهد داشت. در واقع کامل گرایی در برابر کمال گرایی قرار دارد. زیرا مانعی برای به کمال رسیدن است.

.

.

مکانیزم پیچیده ی مغز

کامل گرایی یکی از مکانیزم های پیچیده ی مغز است تا انجام ندادن یک کار را توجیه کند.

در مثال چمن، در نظر بگیرید که از شخصِ کامل گرا خواسته شود که چمنها را کوتاه کند و او به این دلیل که زمان کافی برای انجام اینکار ندارد (با روش خط کش و قیچی) و از طرفی نیز نمی تواند کار بی کیفیت انجام دهد (با استفاده از دستگاه چمن زنی) از انجام اینکار شانه خالی کند و بگوید:

.

“من یا کاری را انجام نمی دهم، یا بایستی عالی و بی نقص انجام دهم”

.

و از اینکه تن به کار بی کیفیت و ناقص نمی دهد به خود می بالد و افتخار می کند.

.

مرز کمال و کامل گرایی

اصولا مرز باریکی وجود دارد بین برخی مفاهیم که تفاوت زیادی با یکدیگر دارند.
آیا می دانید:

  • مرز بین قناعت و خساست چیست؟
  • مرز بین قاطعیت و پرخاشگری چطور؟
  • فرق مهر طلبی و عشق ورزی چگونه است؟

.

همین مرز برای کمال طلبی و کامل گرایی نیز وجود دارد. ویدئوی زیر را مشاهده کنید:

.

برای مشاهده توضیحات دوره شگفت انگیز “کمال گرایی” روی آیکن زیر کلیک کنید:

.

کامل گرایی و تعیین استاندارد

افراد زیادی هستند که اصولا استانداری برای کارهای خود ندارند. آنها کار را در حدی انجام می دهند که فقط انجام داده باشند و اصطلاحا “صدایی از جایی درنیاید”.

اما همانطور که عنوان شد، فرد کامل گرا، استاندارد بالایی تعیین می کند که ضرورت ندارد و در اکثر مواقع از دستیابی به آن نیز بازمی ماند، زیرا هزینه و زمان زیادی از او خواهد گرفت.

در حالی که فرد کمال گرا، استاندارد بالایی دارد، اما بسته به موقعیت و شرایط، استاندارد مناسبی تعیین می کند که هدف را تأمین کند و در عین حال، در فرصت های بعد، آنرا ارتقا می دهد.

با این توضیح، مشخص است که تفاوت دیدگاه کمال گرا با کامل گرا در اینجاست که استاندارد مناسب چیست و چه زمانی بایستی تأمین شود.

.

.

کامل گرایی و اشتباهات

ماهیت انسان با اشتباه عجین است و روی دادن خطا در عملکرد انسان، امریست که غیر قابل اجتناب است. از این رو، فرد کمال گرا ماهیت وجودی خود را می پذیرد و سعی می کند که اشتباه کمتری را دچار شود.

اما افراد کامل گرا، هیچ اشتباهی را از خود نمی پذیرند و به خود و اطرافیان خود، سخت گیری می کنند.

امیر احمدی

.

برای مشاهده توضیحات دوره شگفت انگیز “کمال گرایی” روی آیکن زیر کلیک کنید:

2 دیدگاه برای «کامل گرایی و موفقیت»

  • اردیبهشت-1398 در t 8:01 ق.ظ
    Permalink

    سلام مباحث جالبی بود من فکر می کردم که کمال گرایی همان کامل گرایی است حالا متوجه تفاوت آنها شدم متشکرم و این مقاله شما باعث شد که با دید عمیقتری مفاهیم را نگاه کنم. با تشکر از شما

    پاسخ دادن
    • اردیبهشت-1398 در t 2:43 ب.ظ
      Permalink

      سلام خانم نادری

      خوشحالم که این مقاله، نگاه تازه ای به شما داد

      امیدوارم از کامل گرایی فاصله بگیرید و آموزشهای سایت نیز برای کمک به شما در همین رابطه است

      به امید دیدار

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *